open-navfaktor-logo
search
Promjena ekonomske slike
Zanimanja koja su "procvjetala" proteklu godinu pandemije: Ko će biti najtraženiji u 2021. godini
U Bosni i Hercegovini nezaposleno je oko 410.770 osoba, prema posljednjim podacima koje je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.
03.04.2021. u 13:31
get url
text

U odnosu na februar prošle godine, nezaposlenost u BiH je veća za blizu dva odsto, što je posljedica smanjene ekonomske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa.

Ipak, neka zanimanja su "procvjetala" u ovih godinu dana pandemije i iskristalizirala se kao najtraženija.

- Tržište rada se drastično promijenilo u vrijeme pandemije a organizovan rad od kuće, mnogim zanimanjima omogućio je da prežive pandemiju. Istraživanje portala Bolji Posao.com pokazalo je da su u vrijeme pandemije najtraženiji dostavljači, vozači, call agenti, radnici u proizvodnji i programeri – kazali su za Faktor s portala BoljiPosao.com.

Istakli su da se na prvom mjestu liste najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze operateri u pozivnom centru jer se povećala potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online.

VEZANI TEKST - Biznis sa call centrima cvjeta: Švedska firma planira otvoriti nova radna mjesta u više bh. gradova

- Nova zanimanja mogla bi da se pojave u domenu digitalizacije- ocijenila je Mirela Isaković, Savjetnik za regrutaciju na BoljiPosao.com.

Napomenula je da su, iako je pandemija na određeni period zaustavila odliv radne snage, i dalje jako traženi različiti IT profili, zatim vozači za međunarodni prevoz te građevinski radnici.

- Tržište rada ćemo nastaviti pratiti i nadati se očuvanju radnih mjesta i potrebi za novim zapošljavanjem – zaključila je Isaković.

Na naš upit o najtraženijim profilima u doba pandemije, iz Federalnog zavoda za zapošljavanje su nas uputili na istraživanje tržišta rada u FBiH koje su nedavno preveli. Rezultati će neke možda i iznenaditi.

Tako su najtraženija zanimanja prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar.

Istovremeno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, mašinski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

- Za zanimanja sa fakultetskim obrtazovanjem najveća iskazana potražnja je za IT stručnjacima i ovaj podatak potvrđuje činjenicu rasta broja zaposlenih u djelatnosti "Informacije i komunikacije" tokom cijele 2020. godine obilježene pandemijom, a sve usljed povećane digitalizacije poslovnih procesa i jačanja prisustva informacionih tehnologija u društvu generalno – navodi se u istraživanju.

Ono što bi mnoge moglo zanimati je da će, sudeći prema potrebama poslodavaca koje su iskazali, trgovci biti najtraženiji radnici u 2021. godini, a potom šivači koji su prošle godine bili najtraženiji.

-Iako je usljed posljedica pandemije sektor ugostiteljstva i hotelijerstva pretrpio velike posljedice, konobari i kuhari su i dalje među zanimanjima sa izraženom potražnjom od poslodavaca – kažu u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Iz Zavoda za zapošljavanje RS odgovoreno nam je da je, analizirajući broj osoba koje su "skinute" sa biroa jer su se zaposlile, vidljivo da su poslodavci najveći interes iskazali za prodavačima, konobarima, vozačima, ekonomskim tehničarima, medicinskim sestrama-tehničarima, profesorima razredne nastave, ekonomistima, pravnicima, vaspitačima u vrtići i ljekarima.

Top 5 zanimanja koja poslodavci traže, gledano po kantonima, možete pogledati u fotogaleriji.

{$galerijaFotografija}

Tabela najtraženijih zanimanja po kantonima, april 2021. godine
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.