open-navfaktor-logo
search
Racije
Zapadna obala: Izraelska vojska upala u grad Qalqilya
Izraelska vojska je u srijedu upala u grad Qalqilya, na sjeveru okupirane Zapadne obale, i izvršila raciju u nekoliko domova u gradu.
28.02.2024. u 09:44
get url
text

Očevici su ispričali za AA da je izraelska vojska rasporedila snajperiste na krovove kuća i zatvorila nekoliko naselja u Qalqilyji.

Zbog toga je odjel za obrazovanje u Qalqilyi objavio obustavu rada škola, a nastava se odvija putem online platformi.

Zabilježene su i nove izraelske racije u gradu Jenin, što je izazvalo sukobe s Palestincima u kojima je najmanje jedan Palestinac povrijeđen, a pričinjena je i velika šteta na gradskoj infrastrukturi i imovini ljudi.

Tenzije su porasle širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 406 Palestinaca sa Zapadne obale ubile su izraelske snage i naseljenici od 7. oktobra, pored više od 4.600 ranjenih.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde zbog smrtonosnog napada na Pojas Gaze u kojem je ubijeno oko 30.000 ljudi.

U privremenoj presudi u januaru, sud sa sjedištem u Hagu naložio je Tel Avivu da zaustavi genocidne radnje i poduzme mjere kako bi se osiguralo da se humanitarna pomoć pruži civilima u Gazi.

Uprkos naredbi suda, Izrael je nastavio izvoditi napade u Pojasu Gaze.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.