open-navfaktor-logo
search
Budite spremni
Zapošljavanje: Zašto je za dodjelu subvencije najbitnije držati ruku na mišu tačno u 8 sati
Osobe koje uspiju da se prijave, a zadovoljavaju kriterije, već su prošle i odmah mogu pokrenuti proces, kažu u Federalnom zavodu za zapošljavanje.
22.09.2019. u 11:51
get url
text

Objava drugog kruga javnih poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2019 i Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019 u Federaciji BiH započet će od 24. septembra. S obzirom na veliki interes potencijalnih korisnika za učešće u ovim programima, ovoga puta pozivi će se tokom naredne sedmice objavljivati sukcesivno za pojedine kantone.

Tako će 24. septembra biti objavljen poziv za Hercegovačko-neretvanski, Zapadnoherecegovački i Livanjski kanton; dan poslije za Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski; 26. septembra za Tuzlanski, Posavski i Unsko-sanski, a 27. septembra za Kanton Sarajevo. Svi pozivi će se objavljivati sa početkom u 8 sati ujutro, a zbog velikog interesa, iz Federalnog zavoda za zapošljavanje preporučuju zainteresiranima da odmah u tom terminu apliciraju, kako bi njihova prijava bila prihvaćena.

Upitani zašto su se odlučili na sistem odabira korisnika subvencija u kojem je presudana brzina aplikacije, s obzirom na to da je prethodnih godina bilo primjera da su već u 8.03 minute poziv zatvara, u Zavodu objašnjavaju da je to najefikasnije i najbrži način. Kako kažu, oni koji uspiju aplicirati, odmah dobiju povratnu informaciju i mogu računati na sredstva.    

- Mislimo da je to najbrže i najtransparentnije. Tog određenog dana u osam sati ujutro kada bude objavljen javni poziv, osobe koje uspiju da se prijave, a zadovoljavaju kriterije, one su maltene već prošle i odmah mogu pokrenuti  proces. Kod samozapošljavanja, oni koji su prošli na javnom pozivu, odmah mogu registrirati obrt, ako je riječ o poslodavcu, on već sutra sa nezaposlenom osobom možete sklopiti ugovor o radu… Kada bismo formirali komisije koje bi pregledale više hiljada prijava i vršile selekciju, to bi trajalo puno duže, morali bi čekati pola godine, možda i više  - objasnio je Haris Čuljević, glasnogovornik Zavoda.

Ukupna sredstva za ova dva programa 55 miliona maraka, od čega 45 miliona za program sufinansiranja zapošljavanja, a 10 za sufinansiranje samozapošljavanja. Veći dio - oko 80 posto novca iskorišteno je tokom prvog kruga početkom godine, a ovoga puta bit će dodijeljeno preostala sredstava.

Prijave se vrše putem linka na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje  www.fzzz.ba

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.