open-navfaktor-logo
search
Formiranje cijena
Zaštitne maske u privatnoj apoteci jeftinije skoro tri puta nego u Apotekama Sarajevo
Nadležne institucije već mjesecima Bosance i Hercegovce upozoravaju na obavezno nošenje maski.
05.10.2020. u 14:09
get url
text

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva naredio je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od minimalno jedan metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

U početku pandemije građani su veoma teško dolazili do zaštitnih maski čija je cijena za zaštitne maske za jednokratnu upotrebu bila čak četiri KM.

Ni danas nisu regulisane cijene zaštnih maski. Tako u apoteci u Sarajevo City Centru jednokratna zaštitna maska košta 0,4 KM, dok gotovo ista maska u poslovnicama Apoteke Sarajevo košta skoro tri puta više, odnosno 1,1 KM. I u nekim privatnim apotekama njihova cijena je 1 KM. 

- Nemamo nikakvih vanrednih zakona koji bi regulirali situaciju u vezi sa zaštitnim maskama i sredstavima za higijenu, koji bi regulirali cijenu. Cijene se formiraju slobodno. Teško se može utjecati, osim pozivanja na moral i profiterstvo. Što se tiče zakona, nažalost, situacija je čista i ne možemo utjecati. Bilo bi dobro da zakonadavac donese određene mjere. Cijene životnih namirnica i nafte za vrijeme pandemije bile su ograničene. Nadam se da će neko povesti računa i donijeti odgovarajuće zakone da bi se regulisala cijena zaštitinih maski i sredstava za higijenu - kaže Edin Pašić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Kantona Sarajevo.

Iz Agencije za lijekove i medicinske sredstva Bosne i Hercegovine ističu da oni nemaju nadležnost nad apotekama.

- Apoteke su u nadležnosti entiteskih ministarstava - rekli su nam iz Agencije za lijekove i medicinske sredstva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.