open-navfaktor-logo
search
Pokušaj uštede energije
Zašto pomjeramo kazaljke i koje države od danas računaju vrijeme po ljetnom režimu
Pomjeranje kazaljki utiče na umor ili kašnjenja ukoliko se na vrijeme ne shvati da je nastupila promjena sa zimskog na ljetno računanje vremena. Studija iz 2016. čak tvrdi da nedostatak sna na dan prijelaza na ljetno računanje vremena uzrokuje porast automobilskih nesreća sa fatalnim posljedicama.
26.03.2023. u 08:33
get url
text

Svakog proljeća, kazaljke na tradicionalnim i brojevi na digitalnim satovima u brojnim državama širom svijeta pomjeraju se za jedan sat unaprijed i ne vraćaju se sve do jeseni. 

Pomjeranjem za 60 minuta unaprijed, od danas se vrijeme u dva sata računa kao tri.

Međutim, ova praksa pridržavanja ljetnog računanja vremena nije nesporna. Između ostalog, ona predstavlja jedan sat manje spavanja za one koji žive u zemljama koje su pomjerile kazaljke na satu. Zbog ovog i niza drugih razloga, pomjeranje kazaljki utiče na umor ili kašnjenja ukoliko se na vrijeme ne shvati da je nastupila promjena sa zimskog na ljetno računanje vremena. Studija iz 2016. čak tvrdi da nedostatak sna na dan prijelaza na ljetno računanje vremena uzrokuje porast automobilskih nesreća sa fatalnim posljedicama.

Zagovornici, s druge strane, promiču prednosti produžavanja dnevne svjetlosti u toku dana, a štednja energije u večernjim satima bila je razlog zašto je ova mjera i izmišljena. No, istraživanja su pokazala da ona ne ispunjava ovu svrhu u savremenom svijetu.

Manje od 40 posto zemalja u svijetu trenutno primjenjuje ljetno računanje vremena, iako ih je više od 140 zemalja uvelo u nekom trenutku.

Do sada se stalno standardno/zimsko računanje vremena pridržavalo samo u dva dijela Sjedinjenih Američkih Država, u većini Arizone i Havaja. Dok su SAD, koje su prešle na ljetno računanje vremena ovog vikenda, veći dio Meksika je po prvi put preskočio promjenu, usvojivši trajno zimsko računanje vremena. Međutim, neke regije na granici sa SAD-om, kao i sjeverna polovina Kalifornije, odlučile su se držati ljetnog računanja vremena, prenosi Statista.

Kanadske provincije Saskatchewan i Yukon (sa nekim malim izuzecima) su u međuvremenu usvojile trajno ljetno računanje vremena na cijeloj svojoj teritoriji.

Sve zemlje Evropske unije i mnoge evropske nečlanice nastavljaju da mijenjaju dva puta godišnje. Izvan Evrope i SAD/Kanade, promjena na ljetno računanje vremena se takođe praktikuje u Paragvaju, Čileu, Kubi, Haitiju, Levant, Novom Zelandu i dijelovima Australije. U pokušaju da uštedi energiju, Egipat ponovo uvodi ljetno računanje vremena 28. aprila.

Inače, sve je počelo sa Benjaminom Franklinom. Godine 1784. ovaj izumitelj i političar bio je ambasador svoje zemlje u Francuskoj, a u pariškim novinama Le Journal objavio je pismo u kojem je iznio neke ideje za uštedu energije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.