open-navfaktor-logo
search
Ugrožen zeleni plan
Zašto velike banke finansiraju nove izvore nafte i plina?
Velike banke ulažu milijarde dolara u novu proizvodnju nafte i gasa uprkos obećanjima o dostizanju neto nule, kažu aktivisti. Banke, uključujući HSBC, Barclays i Deutsche Bank, i dalje podržavaju novu naftu i gas uprkos tome što su dio zelene bankarske grupe, rekli su iz ShareAction.
14.02.2022. u 15:42
get url
text

Investitori bi trebali natjerati banke da zahtijevaju zelene planove od kompanija za fosilna goriva prije nego što ih finansiraju, piše BBC, a dodaje se i kako su HSBC i Barclays rekli da su fokusirani na postizanje ekoloških ciljeva.

- Neto nula znači ne dodavati gasove staklene bašte koji su već u atmosferi smanjenjem i pokušajem izjednačavanja emisija. Ako planeta Zemlja želi da izbjegne štetne utjecaje na životnu sredinu, uključujući ekstremnije vremenske prilike, potrebno je da ograniči prosječno globalno zagrijavanje ispod 1,5 stepeni Celzija. Da bi se to postiglo, mora se doći do neto nule do 2050. godine - kažu stručnjaci.

Kao dio dostizanja neto nule, Međunarodna agencija za energiju je rekla da ne bi trebalo biti novih polja nafte i prirodnog plina. Međutim, velike banke, kako su kazali iz organizacije ShareAction, nastavljaju da finansiraju ekspanziju nafte i gasa s milijardama dolara, uprkos tome što su dio grupe koju predvode UN pod nazivom Net Zero Banking Alliance.

HSBC je uložio oko 8,7 milijardi dolara u novu naftu i gas 2021. godine, dok je Barclays uložio 4,5 milijardi dolara, a Deutsche Bank pozajmila 5,7 milijardi dolara, procijenila je grupa za kampanju. Divovi za fosilna goriva, koji su dobili sredstva, su Exxon Mobil, Shell, BP i Saudi Aramco.

Ovo je veliki pad u odnosu na 2020. godinu, kada je samo HSBC uložio više od 18 milijardi dolara u novu naftu i plin, a bilo je velikih padova u finansiranju u cijelom svijetu između 2020. i 2021. godine prema podacima konsultantske kuće Profundo.

Iz ShareActiona su rekli da je to zbog toga što su se banke fokusirale na davanje kredita vezanih za pandemiju kako bi se kompanije za fosilna goriva održale na površini tokom pandemije, te da se 2021. finansiranje vratilo na nivo prije pandemije.

Otkako su se prošle godine pridružile Net Zero Banking Alliance, 24 velike banke su osigurale 33 milijarde dolara za nove projekte nafte i gasa, a više od polovine tog iznosa (19 milijardi dolara) dolazi od četiri člana osnivača - HSBC, Barclays, BNP Paribas i Deutsche Bank, rekli su aktivisti.

ShareAction je pozvao velike investitore da zahtijevaju od banaka da ograniče finansiranje ekspanzije nafte i gasa, rekavši da je finansiranje nove nafte i gasa gubitak za banke i investitore.

- Ako se potražnja za naftom i plinom smanji u skladu sa scenarijima od 1,5 stepeni celzija, cijene će pasti, a imovina će stagnirati. S druge strane, ako potražnja ne padne dovoljno da ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepen, ekonomija će patiti od ozbiljnih fizičkih klimatskih utjecaja. U svakom slučaju, vrijednost energetskih kompanija, banaka i njihovih investitora će biti uništena - kazao je Xavier Lerin, viši menadžer istraživanja ShareAction.

Glasnogovornik HSBC-a rekao je da je banka "posvećena radu s klijentima kako bi se postigla tranzicija ka naprednoj ekonomiji s niskim emisijama ugljika".

Banka je svoju politiku postepenog ukidanja finansiranja uglja za proizvodnju energije objavila u decembru i navela da će njeni planovi neto finansiranja nafte i gasa biti objavljeni 22. februara u svom godišnjem izvještaju.

Barclays je rekao da "nastavlja da sarađuje sa širokim spektrom zainteresovanih strana o temama o klimi i održivosti". Barclays ima cilj 15 posto smanjenja finansiranih emisija iz energije, uključujući ugalj, naftu i plin, do 2025. godine.

Deutsche Bank je saopćila da je na dobrom putu za postizanje zelenih i društvenih ciljeva od 200 milijardi eura do 2023. godine, uključujući "intenzivan dijalog s klijentima, kako bi se prešlo s visokougljičnih poslovnih modela na niskougljične modele i one bez ugljika".

Iz BNP Paribas, koji je također naveden u ShareAction izvještaju, kažu da su, kao vodeća banka u kontinentalnoj Evropi, glavni finansijer evropskih energetskih kompanija koje su u velikoj mjeri posvećene tranziciji svog modela kroz snažna ulaganja u razvoj obnovljivih izvora energije.

U međuvremenu, naftni gigant Exxon Mobil rekao je da se Međunarodna agencija za energiju i Međuvladina komisija UN-a za klimatske promjene slažu da su znatna ulaganja u naftu i plin i dalje potrebna u scenarijima usklađenim s Parizom.

U njemu se navodi da će čak i u scenariju IEA neto nula "trebati dodatne investicije od približno 11 milijardi dolara do 2050. godine u razvoj nafte i prirodnog plina kako bi se zadovoljile svjetske potražnje za energijom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.