open-navfaktor-logo
search
Burno na sjednici
Zastupnici u Parlamentu FBiH "zakuhali" zbog tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donijeli su odluku o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica. Glasanju je prethodila burna rasprava.
15.03.2023. u 15:24
get url
text

Zastupnica Jasmina Biščević Tokić je ukazala da se oni u Parlamentu očituju o ovom projektu dok takva odluka nije donesena u Skupštini Kantona Sarajeva, čime se nameće pitanje da li je Vlada Kantona Sarajevo i dalje zainteresirana za ovaj projekat.

- Neozbiljno je da razmatramo materijal gdje Kanton Sarajevo na svojoj sjednici nije imao ovako jednu bitnu tačku na svom denevnom redu. Nisu donijeli oni odluku već Vlada Federacije BiH i Zastupnički dom, ne postoji odluka Skupštine i njihov posao radi Vlada FBiH. Ovo je kritika "Trojci", a pohvala Federalnoj vladi - kazala je Biščević-Tokić.

Samir Bakić, pomoćnik federalnog ministra finansija, objasnio je kako se odluka može izglasati jer oni nisu dobili informaciju da je Kanton Sarajevo odustao od inicijative za gradnju tramvajske pruge na potezu Ilidža - Hrasnica i da izglasavanje odluke ne znači automatski i zaduženje.

Potom se za riječ javio zastupnik Mladen Bošković (HDZ) kazavši kako se bespotrebno raspravlja i da odluku treba donijeti.

- Ovo je vaše dodatno dolijevanje ulja na vatru. Koga napadate, "Trojku" ili Vladu FBiH, ima li to uopće smisla, dajte da izglasamo da se gradi od Ilidže do Hrasnice. Podići ću ruku za ovaj zaključak, dajte da budemo više konstruktivni. Ovaj Parlament nije samo Sarajevo - rekao je Bošković.

Replicirala mu je Biščević Tokić.

- S vama se, Boškoviću, ne slažem. Iz principa navodim ove stvari. Pohvaljujem rad Vlade Federacije kritiziram "Trojku". Kritika Skupštini i Vladi KS - rekla je Biščević Tokić.

Svoj komentar je iznio i zastupnik Mario Karamatić (HSS)

- Sarajevo ne treba biti glavni grad BiH, to sam u više navrata govorio jer ne ispunjava niti jedan uvjet, ali eto ljudi su zaslužili da imaju ovu prugu. Neka "Sarajlice" vide da će im Karamatić omogućiti da imaju prugu Ilidža - Hrasnica - rekao je Karamatić.

Replicirala je Biščević-Tokić.

- Kako je moj kolega Karamatić ranije rekao da se širi miris ljiljana, sve ste rekli tom konstatacijom, neka i HDZ nešto podržava, vaše su sljedeće tri tačke dnevnog reda - rekla je.

Zastupnik Dennis Gratz (DF) je opomenuo Karamatića da ne koristi riječ "Sarajlijica", ne vrijeđa takvim riječima mjesto nečijeg rođenja.

Zastupnik Hajrudin Žilić (DF) je odgovorio Karamatiću da Sarajevo ispunjava uvjete da bude glavni grad Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.