open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo SBK
Zatražen pritvor za osam policajaca iz Kiseljaka osumnjičenih za primanje mita
Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona (SBK) uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora Općinskom sudu u Kiseljaku za sedam osumnjičenih policajaca koji su po narebi tog tužilaštva uhapšeni u akciji kodnog naziva "Vizir". 
16.08.2023. u 15:05
get url
text

VEZANI TEKST - Uhapšeno osam policajaca iz Policijske stanice Kiseljak

Kako je rečeno iz Tužilaštva, pritvor im je predložen zbog osnovane bojjazni da će uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivčni postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

U nastavku planskih aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti korupcije, na području Kiseljaka uhapšeno je osam policajaca zbog sumnje da su u periodu od juna do augusta ove godine, kao službene osobe u svojstvu policajaca MUP-a SBK/ Policijske stanice Kiseljak, obavljajući poslove kontrole saobraćaja i učesnika u saobraćaju na području općine Kiseljak, postupali u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist.

Terete se da su od učesnika u saobraćaju za koje su utvrdili da su počinili prekršaj zahtijevali ili primali dar u novcu ili u nekom drugom vidu, u više navrata primali i zahtijevali nagradu u zamjenu da ne poduzme radnje koje su bili dužni izvršiti u okviru svog službenog ovlaštenja.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili više krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenje službene isprave, te krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja.

U okviru ove akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kojom prilikom su pronađeni određeni materijalni dokazi koji će se koristiti u toku krivičnog postupka, naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.