open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Završne riječi tužilaca u predmetu "Memić": Vrijeme je da se prekine farsa zvana amnezija ili možemo zaključati sudnice
Tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara danas su pred Sudom Bosne i Hercegovine iznijeli zavšne riječi na suđenju za prikrivanje dokaza o načinu stradanja mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži.
03.11.2022. u 15:30
get url
text

U ovom predmetu optuženi su Dženanova tadašnja djevojka Alisa Ramić (ranije Mutap), njen otac Zijad Mutap, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović, recepcioner hotela Crystal na Ilidži iz kojeg su izbrisani snimci videonadzora iz kritične večeri.

Terete se za organizovani kriminal, odnosno da su kao članovi grupe, kojom je, prema navodima iz optužnice, rukovodio Zijad Mutap, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja počinioca i načina na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine zadobio smrtonosne povrede od kojih je preminuo sedam dana kasnije u KCUS-u.

Tužioci su danas kazali kako smatraju da su tokom glavnog pretresa na kojem su saslušali 65 svjedoka, od kojih je 15 bilo sa mjerama zaštite, te izveli 151 materijalni dokaz, u cijelosti dokazali navode iz optužnice, te od tročlanog vijeća koje čine sudije Branko Perić, Nenad Šeleda i Izo Tankić zatražili da optužene proglase krivim i osude na najstrožije kazne predviđene zakonom. 

Hasanspahić je u uvodnom obraćanju kazao da se radilo o neuobičajenom suđenju pred sudovima u BiH koji je karakterističan po tome da se sudi za prikrivanje, podmetanje i fingiranje dokaza, a u čemu su, kako je kazao, učestvovale osobe koje su bile ovlaštene da rade na prikupljanju dokaza i otkrivanju počinilaca. 

Umjesto toga, kako je naveo, optuženi u ovom predmetu su učinili sve da se ovaj predmet odvede u pogrešnom pravcu i da završi, kako je naveo, skandaloznom presudom Vrhovnog suda FBiH, u kojoj je navedeno da nema dokaza da je Dženan Memić stradao na način kako je to svojom optužnicom tvrdilo sarajevsko Kantonalno tužilaštvo. 

- Za posljedicu imamo patnju porodice koja traje evo sedam godina. Da je porodica Memić 2016. dobila unuče, ono bi danas išlo u školu. U tom periodu oni su obišli sve sudske instance i još nisu dočekali ni zrnce pravde i istine. Zašto? - kazao je Hasanspahić, te naveo kako "danas možemo reći jedino da rahmetli Dženana nema i da je na svima nama da li ćemo porodici vratiti vjeru da se može raditi po zakonu". 

Tužilac Ćazim Hasanspahić

Hasanspahić je, govoreći u prilog tezi da se radi o grupi za organizovani kriminal, između ostalog istaknuo posljednji dokaz koji je Tužilaštvo prezentiralo na sudu, a radi se o dnevniku Zijada Mutapa, koji je, prema navodima iz optužnice, rukovodio tom grupom. 

- Upečatljivo je da je on taj dnevnik vodio baš od 8. februara 2016. kada Alisa izlazi da se nađe sa Dženanom. Nijedan životni događaj prije toga nije bitan. Zašto optuženi od tada počinje voditi dnevnik? - upitao je Hasanspahić. 

Dalje je naveo kako su pred sudom svjedočili svjedoci iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i MUP-a Kantona Sarajevo koji su prvi stigli na mjesto događaja i zatekli Dženana kako krklja i Alisu koja je držala telefon i rekla im "zove me otac".

- Nakon par minuta ko dolazi na lice mjesta? Upravo Zijad Mutap - kazao je Hasanspahić, te dodao da je on uvijek bio prvi na svim lokacijama.

- On dolazi pred KCUS, gdje razgovara sa Josipom Barićem, revnosno vodi evidenciju, on daje broj svjedoka M10 Hasanu Dupovcu, on govori koje vozilo treba pribaviti, on se nalazi sa Sanelom Hasnbegović i govori koga treba uhapsiti... U svakoj radnji je Zijad Mutap kao planer te radnje - istaknuo je, između ostalog, tužilac. 

Kazao je i da se "ovdje ne radi o nepoznatom počiniocu, te da je Alisi poznat i počinilac i način na koji je stradao Dženan Memić, ali da je izmišljena amnezija kako ona ne bi otkrila šta se desilo".

- Fingirana je amnezija i do smrti ću stajati iza te tvrdnje jer su je potvrdili vještaci - kazao je Hasanspahić. 

Spomenuo je svjedočenje zaštićenog svjedoka M10 koji je pred sudom govorio da je jutro nakon događaja Alisa ispričala da ih je napala nepoznata osoba sa raščupanom kosom i rekla "eto vam sad".

- Zijad Mutap daje upute Hasanu Dupovcu da se nađe zeleni "renault clio" da bi se prikrio ovaj raščupani, a ne da bi se otkrio počinilac. Ne traga se ni za palicom niti bilo šta - kazao je Hasanspahić. 

Barić sa braniocem

Dalje je podsjetio da je svjedok M10 ispričao, a te navode potvrđuje i svjedok Edvin Avdić, da se sa Dupovcem našao više puta, da mu je on rekao da se mora naći zeleni "clio" po svaku cijenu i da "samo ne smiju počiniti ubistvo da ga pribave, a za sve drugo imaju zaštitu policije".

- Nema dileme da je ovo vozilo prikazano kao stvarno, da je pozvan tužilac i vozilo vještačeno. Radi se o šefu Odsjeka za saobraćajne istrage. Poznato mu je da se dokazi ne mogu prikupljati na takav način. To je fingirani dokaz - rekao je tužilac. 

Kazao je i da je posebno bilo zanimljivo svjedočenje svjedoka M16 koji je kazao da je obavio pregled tog vozila i sačinio fotodokumentaciju, te da je tom prilikom kazao da vozilo nije imalo kontakt s pješakom. 

- Taj izvještaj predaje tadašnjem komesaru i dobija ga sa žutim stikerima na kojima piše koje fotografije treba izbaciti - naveo je tužilac. 

Tužilac Čampara kazao je da u drugoj tački optužnice "ponovo imamo izuzimanje dokaza bez naredbi suda i obavještavanja tužioca". 

- Hasan Dupovac i Josip Barić sve vrijeme ne obavještavaju tužioce i prikupljaju odlučne dokaze - kazao je Čampara, te dodao da su na taj način osim vozila prikupljani snimci videonadzora sa kuće Šerifa Konjevića i kuvajtske rezidencije u Velikoj Aleji.

Podsjetio je na svjedočenja svjedoka koji su naveli da je Dupovac, bez naredbe suda izuzeo snimak iz kuće Šerifa Konjevića, koji je snimljen na USB stik i za koji, kako je naveo, ni dan-danas ne znamo šta se s njim desilo. Isti slučaj, kako je kazao Čampara, desio se i sa snimkom iz kuvajtske rezidencije, koji je Dupovcu dostavio Vahidin Memić, koji je svjedočio i kazao da ga je Dupovac pitao ima li na snimku zelenog "renault clija" i navodno mu kazao da mu "nipošto CD sa snimkom ne donosi u MUP KS". 

Dupovac sa advokatom

Dalje je iznio navode iz optužnice koji se odnose na komade stakla koji su pronašli pripadnici policije koje je Dupovac poslao da obiđu mjesto događaja 9. februara. 

- Oni ga obavještavaju da su našli tragove stakla, prikupili su ih, napravili službenu zabilješku, a on, pred sekretaricom koja je ovdje svjedočila, uzima plavu kovertu i baca je u smeće. Postoji li ijedno razumno obrazloženje zašto bi to uradio šef jedinice za saobraćaj? To postupanje mora biti kažnjeno, pogotovo jer imamo smrtnu posljedicu. Ti propusti su apsolutno namjerni - kazao je Čampara. Kazao je i da odbrane nisu imale nijedan dokaz koji bi kontraargumentirao na bilo koji način dokaze tužilaštva. 

Govoreći o trećoj tački optužnice, koja se odnosi na Alisu Ramić, tužilac Hasanspahić je kazao kako je vrijeme da se "prekine farsa koja se zove amnezija".

Kazao je kako je ona očevidac događaja i da je svjesno prikrila činjenice koje su joj poznate, odnosno da je stvorila privid da se ne sjeća iako suprotno proizilazi iz nalaza vještačenja i medicinske dokumentacije.

Podsjetio je da je u nalazima sa KUM-a navedeno da je primljena svjesna, orijentisana i komunikativna, te da je nakon zbrinjavanja puštena kući, da je svjedok M10 ispričao kako je sutradan govorila o raščupanoj osobi koja ih je napala palicom, da je pripadnicima policije i Hitne pomoći koji su razgovarali s njom odgovorila ko je, šta je, šta studira, čak i šta je ručala. 

- Djeluje li to kao osoba koja ne zna šta se desilo? - pitao je tužilac. 

Podsjetio je da je dr. Hamza Žujo dvaput vještačio povrede i da je u nalazu naveo da je zadobila lakše tjelesne povrede, da je dr. Sandra Zubović svjedočila pred Sudom i navela da nije bilo promjena na mozgu, a da je vještak Abdulah Kučukalić isključio mogućnost organski uvjetovane amnezije, te naveo da je moguće da se nakon preživljene psihičke traume ne sjeća, ali ti gubici sjećanja mogu biti samo kratkotrajni, a da je prisustvo kompletne amnezije nemoguće i da postojanje amnezije smatra nevjerodostojnim. 

- Ako ćemo dopustiti ovakvo ponašanje svjedoka, onda možemo zaključati sve sudnice - rekao je Hasanspahić.

Čampara je dodao da se "ulazi u opasan presedan" i da će "svi svjedoci početi govoriti kako se ne sjećaju, bez ijednog dokaza koji bi potkrijepio tu tvrdnju". 

On je, obrazlažući u nastavku postupanje policajca Josipa Barića, kazao kako je on bez ovlaštenja tužioca razgovarao sa Alisom Mutap, o čemu je sačinio dvije potpuno kontradiktorne službene zabilješke - u jednoj govori da mu je rekla da se desila saobraćajna nesreća, a u drugoj da ih je neko napao iza drveta, kao i da nije izuzeo njen krvavi džeper, iako je imao naredbu tužioca da izuzme svu odjeću i Alise Mutap i Dženana Memića. 

- To je mogao biti važan dokaz, jedan od ključnih koji je mogao dovesti do počinioca, posebno zbog kasnijih saznanja da je bilo tuče, da je bila palica i tako dalje - kazao je Čampara. Podsjetio je i na očitovanje tadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, koja je navela da je postupanje Josipa Barića vjerovatno odvelo istragu u pogrešnim smjerovima.

- On je svjesno postupao, svjesno nije izuzeo odjeću Alise Mutap za koju je morao znati da se radi o bitnom dokazu i obavio razgovore i sastavio službene zabilješke koje su istragu skrenule u pogrešnom pravcu - kazao je Čampara, te od Suda zatražio da ga oglasi krivim i kazni po zakonu. 

Tužilac Dubravko Čampara

Hasanspahić je kazao da su svjedoci potvrdili da je na Alisi bio džemper koji je bio sav krvav i da je to bila krv za koju "zbog propusta Josipa Barića nikad nećemo saznati čija je".

- Da li je to krv od Dženana ili raščupanog lica s palicom? Kad vam tužilac naredi, vi to morate izuzeti. Istovremeno vodite razgovor s organizatorom grupe i Alisom Mutap pred KCUS-om, prisustvujete njenom saslušanju u MUP-u - naveo je Hasanspahić. 

Kada su u pitanju optužbe protiv radnika hotela Muamera Ožegovića, Hasnspahić je podsjetio da su pripadnici policije utvrdili da snimci na hard disku videonadzora postoje i da je na osnovu njih trebalo utvrditi pravac kretanja vozila i pješaka, te kretanje Alise i Dženana, ali da su snimci, nakon što je zbog nestanka struje prekinuto njihovo izuzimanje, namjerno izbrisani.

- Svjedoci su potvrdili da je Zijad Mutap bio prvi na licu mjesta, da su se Alisa i Dženan raspravljali na putu ka Velikoj Aleji. Nema evo dolaska Zijada Mutapa, da li je došao iz pravca hotela. Nemamo to na snimcima - kazao je tužilac.

Podsjetio je da su policajci utvrdili da postoje snimci, da su počeli s njihovim izuzimanjem, da su zbog nestanka struje morali prekinuti taj posao, a da su po ponovnom dolasku u ponedjeljak utvrdili da su snimci obrisani. 

Nalazi vještačenja, podsjetio je, potvrdili su da su snimci namjerno obrisani, a o čemu su svjedočili Mirza Nikšić iz MUP-a KS, vještak Mladen Stupar iz Agencije za forenzička ispitivanja, kao i vještak Irhad Kos, koji je proveo eksperiment sa nestankom struje tokom skidanja snimaka i utvrdio da ne bi došlo do brisanja snimaka zbog nestanka struje. 

- Jedina osoba koja je znala da upravo ti snimci trebaju MUP-u KS je Muamer Ožegović. Nijedan dokaz nije izveden u suprotnom pravcu - rekao je tužilac. 

Ožegović sa braniocem

Kazao je da su posljedice ovih radnji katastrofalne ne samo za porodicu Dženana Memića, nego su one dovele do toga da se bh. pravosuđe našlo u izvještajima međunarodnih institucija. 

- Ovo prelazi granice BiH. Ovo je naš test, test za sve nas. Porodica traži pravdu i istinu. Ima li je? Veća je patnja boravak po sudnicama sedam godina od one patnje nanesene 8. februara 2016. godine - reko je Hasanspahić.

Čampara je kazao kako "imamo šansu da pokažemo da to ne može tako". 

- Mi moramo pokazati da smo spremni uočiti nezakonitosti i vratiti povjerenje građana u institucije. Vi imate šansu reći da nije moguće da kažeš da se ne sjećaš bez ijednog dokaza - kazao je Čampara.

Podsjetio je da Tužilaštvo BiH vodi još jednu istragu i pokušava doći do konačnog odgovora šta se ovdje desilo. 

 - Moramo zaustaviti ove anomalije - kazao je Čampara.

Hasanspahić je zaključio da "ovom presudom ne možemo vratiti Dženana Memića" i zahvalio se njegovoj porodici na, kako je kazao, "borbi za buduće generacije".

Na ročištu koje je zakazano za sljedeći četvrtak završne riječi će iznijeti advokat oštećenih Ifet Feraget, te odbrana optuženih Zijada Mutapa i Alise Ramić. 

U nastavku pogledajte šta su nakon današnjeg ročišta kazali Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.