open-navfaktor-logo
search
Bečke obveznice
Zbog komplikacija s otplatom duga, Vidović stava: RS je pod žešćim, a ne tihim sankcijama
Ministrica finansija RS-a Zora Vidović govorila je danas o nedavnoj otplati duga ovog entiteta od 336 miliona maraka na ime emitovanja obveznica na Bečkoj berzi prije pet godina, te zaključila da ono što se tada dešavalo ukazuje da je RS "pod malo žešćim sankcijama, a ne tihim".
03.11.2023. u 13:46
get url
text

Vidović je to istakla danas prilikom uvodne riječi u Narodnoj skupštini RS-a o Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

Navela je kako je Vlada RS-a sredstva za bečke obveznice isplatila u bečku banku pet dana prije isteka roka.

- U jedan četvrtak smo dobili swift da su sredstva primljena, a u ponedjeljak smo iz iste banke obaviješteni da su sredstva vratili jer, zaboga, otkud sad da su došla sredstva sa Nove banke, a ne Unicredit. Mi smo imali novac na našem računu u toj banci i poslali smo ih u Beč - kazala je Vidović.

Ocijenila je da je povod bio da se RS dovede u problem s otplatom, te navela koji koraci su potom preduzeti.

- Skenirali smo im licence i potencijal Nove banke koja je u to vrijeme imala najviše sredstava i najjača je banka u RS-u po obimu poslovanja. Kada su to sve dobili, nisu mogli ništa da kažu nego su navečer javili – "ok, može, mogu sredstva da ostanu". Samo hoću da vam kažem sa kakvim licemjernim stavovima se susrećemo i šta sve moramo preživljavati da bismo normalno i u skladu sa svim zakonskim propisima izvršili svoje obaveze - rekla je Vidović.

Vidović uvjerava da RS izvršava sve svoje obaveze i da nema neizmirenih obaveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.