open-navfaktor-logo
search
Zapelo na Domu naroda
Zbog nefunkcionisanja Komisije za vrijednosne papire FBiH 200 predmeta na čekanju i milioni KM
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine mjesecima ukazuje na nefunkcionisanje Komisije za vrijednosne papire FBiH od novembra prošle godine, a koja je važan faktor kod dokapitalizacije, prijenosa vlasništva kod dionica.
02.09.2020. u 18:57
get url
text
Investicije, ilustracija
Investicije, ilustracija

Tim povodom Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Komisija ne radi od novembra prošle godine 

Suština izmjena je da u slučaju nemogućnosti imenovanja članova Komisije i njenog nefunkcionisanja na duži period, predsjednik Federacije BiH, uz saglasnost oba potpredsjednika, imenuje i razrješava privremene članove Komisije, i to na najviše 12 mjeseci, s tim da oni ne mogu biti ponovo imenovani.

Podsjećamo, Komisija ne funkcioniše od 30.10.2019. godine jer ima samo dva člana od ukupno pet. Naime, tri su člana otišla u penziju ili im je istekao mandat, a imenovanja nedostajućih članova je zapelo u Domu naroda FBiH.

Rukovodstvo Doma naroda FBiH

- Komisija za vrijednosne papire je važna u više segmenata. Za sve što je u vezi s prometom na berzama, vrijednosnim papirima, moraju postojati saglasnosti za te, općenito sve velike transakcije od Komisije za vrijednosne papire. Imamo informaciju da više od 200 predmeta stoji kod njih. Dakle, spajanje banaka, dokapitalizacije, prijenos vlasništva kod dionica... Vi možete kupiti većinski paket nekog preduzeća, ali bez saglasnosti Komisije to ne možete realizovati. Ne možete postaviti svoju upravu, nadzorni odbor, ne možete preuzeti preduzeće. Puno je takvih blokiranih procesa jer Komisija za vrijednosne papire ne radi od novembra prošle godine - govori nam Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH i dodaje:

- Bila je blokada. Pokušavali smo na razne načine da to deblokiramo, da ponudimo rješenje koje može dati neki rezultat, da Komisija radi sa tri člana, od ukupno pet jer sa tri može obavljati svoje zadatke. Nama nije važno kakvo je rješenje, ni ko su članovi komisije, to je stvar politike da se dogovori. Nama je bitno da komisija radi, da nam ne blokira rad, otvaranje novih radnih mjesta. Zbog blokade rada Komisije jedna od banaka ima blokirano 60 miliona KM dokapitalizacije. Te pare se ne mogu aktivirati jer nema saglasnosti Komsije.

Možemo sazvati i vanrednu sjednicu 

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, podsjetio jeda su oni završili imenovanje Komisije za vrijednosne papire.

- Međutim, to je zapelo na Domu naroda FBiH i sada je Vlada FBiH predložila izmjene zakona, a koje nama još nisu stigle u Parlament. Ja sam zadužio svoje saradnike da oni sa službama Vlade FBiH vide koliko je hitno to što mi trebamo uraditi kada je riječ o zakonu. Mi smo načelno planirali da 15. septembra održimo nastavak prekinute sjednice u julu. A onda da 30. septembra organizujemo redovnu sjednicu i da oktobarsku održimo u prvoj polovini tog mjeseca, prije početka izborne kampanje jer se u toku kampanje ne održavaju sjednice. Ukoliko Vladi FBiH bude odgovaralo, mi ćemo prijedlog dopuna Zakona o Komisiji za vrijednosne papire staviti na sjednicu koja će biti 30. septembra, a ako bude neophodno, možemo sazvati vanrednu sjednicu i prije 15. septembra i usvojiti propise neophodne za funkcionisanje Komisije - rekao nam je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.