open-navfaktor-logo
search
Na 8848 metara
Zbog straha od koronavirusa Kina će na vrhu Mount Everest napraviti "liniju razdvajanja"
Kina će uspostaviti "liniju razdvajanja" na vrhu Mount Everesta kako bi spriječila miješanje penjača iz Nepala pogođenog Covidom i onih koji se na najviši vrh na svijestu penju s tibetanske strane iz predostrožnosti, izvijestili su kineski državni mediji u nedjelju.
10.05.2021. u 10:16
get url
text

Kina nije dozvolila nijednom stranom penjaču da se popne s tibetanske strane od izbijanja novog koronavirusa prošle godine zbog zabrinutosti od infekcije.

Bazni kamp Everest na nepalskoj strani pogođen je slučajevima koronavirusa od kraja aprila. Nepalska vlada, gladna prihoda od turizma, još nije otkazala proljetnu sezonu penjanja, obično od aprila do početka juna prije monsunskih kiša.

Nije bilo odmah jasno kako će se linija primijeniti na vrhu, sićušnom, opasnom i negostoljubivom prostoru veličine trpezarijskog stola.

Mali tim tibetanskih penjačkih vodiča popet će se na Everest i postaviti "liniju razdvajanja" na vrhu kako bi zaustavio bilo kakav kontakt između planinara s obje strane vrha, izvijestila je novinska agencija Xinhua pozivajući se na šefa sportskog ureda Tibeta.

Grupa od 21 kineskog alpiniste na putu je do vrha na tibetanskoj strani, izvijestila je Xinhua.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.