open-navfaktor-logo
search
Kupujte umjereno
Zbog velike potražnje: Bosnalijek utrostručio proizvodnju dezinfekcijskih sredstava
U kompaniji Bosnalijek su itekako svjesni uloge i značaja kojeg trenutno imaju za cijelu BiH kada je u pitanju pandemija koronavirusa, te stoga, naglašavaju da nastavljaju raditi kako bi odgovorili tim očekivanjima.
04.04.2020. u 11:54
get url
text
Bosnalijek
Bosnalijek

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović rekao je u razgovoru za Anadoliju da je ta kompanija od početka krize uzrokovane pandemijom COVID-19 organizirao svoj rad u skladu sa dva temeljna cilja.

- Prvi je osiguravanje maksimalne zaštite naših radnika, a drugi je nesmetano snabdijevanje tržišta Bosne i Hercegovine svim našim proizvodima. Za sada uspješno ispunjavamo oba postavljena cilja. To je zasluga prije svega naših radnika koji rade u otežanim uvjetima, s obzirom na nivo stresa kojem smo svi izloženi, te nizu restriktivnih mjera koje smo poduzeli kako bi sačuvali njihovo zdravlje - rekao je Uzunović.

On se zahvalio radnicima Bosnalijeka na predanom i odgovornom radu.

- Mi smo svi u Bosnalijeku itekako svjesni uloge i značaja kojeg trenutno imamo za cijelu Bosnu i Hercegovinu i nastavit ćemo raditi kao i do sada kako bi odgovorili tim očekivanjima - kazao je Uzunović.

Generalni direktor Bosnalijeka je potvrdio kako su uspjeli osigurati da njihova proizvodnja u ovim vanrednim uslovima osiguraju sve ono što proizvode tako da na tržište BiH isporučuju sve što i inače imaju u svom proizvodnom programu.

- Među tim proizvodima je svakako i niz esencijalnih lijekova koji su potrebni u ovoj situaciji. Siguran sam da u tom dijelu možemo osigurati dovoljne količine, prije svega za naše zdravstvene ustanove, ali i za građane - istakao je Uzunović.

Ističući kako je u ovom periodu krize najveća potražnja prije svega za dezinfekcijskim sredstvima, Uzunović je kazao da su u prva tri mjeseca utrostručili proizvodnju dezinfekcijskih sredstava u odnosu na isti period prošle godine i da nastavljaju istim tempom.

- Također znatno je porasla potražnja za našim lijekovima: Lysobact, Paracetamol bosnalijek, Azomex, Lynase... ali i kompletnog programa za jačanje imuniteta, prvenstveno proizvoda iz linije Royal Jelly. Za sada ulažemo maksimalne napore da odgovorimo na sve zahtjeve tržišta i učinit ćemo sve što je u našoj moći da to tako i ostane - istakao je Uzunović.

Upućujući je apel građanima da racionalno nabavljaju ova sredstva, kako bi što veći broj građana mogao nabaviti navedene proizvode, Uzunović je dodao da često imaju upite građana za kupovinu dezinfekcijskih sredstava, te da oni kao Bosnalijek nemaju mogućnost da ih prodaju direktno građanima.

- Prioritet u našoj distribuciji imaju zdravstvene ustanove širom Bosne i Hercegovine, kao i krizni štabovi. Redovno vršimo isporuke i prema veledrogerijama, koje dalje distribuiraju proizvode prema maloprodajnim objektima - rekao je Uzunović.

Uzunović je potvrdio kako je i Bosnalijek pogođen poremećajima u lancima snabdijevanja, te je dodao da blokade nisu dovele samo do nemogućnosti i otežane nabavke određenih sirovina, već i do enormnog rasta cijena.

- Ulažemo velike napore da osiguramo potrebne sirovine, pri čemu smo naročito pogođeni činjenicom da dosta neophodnih repromaterijala ne možemo nabaviti u BiH, jer se u BiH ne proizvode, pa čak ni u zemljama regije. Uspijevamo, za sada, uz zaista velike teškoće i velike dodatne troškove osigurati sve što nam je potrebno - istakao je Uzunović.

On je pozvao sve nadležne institucije da ni u jednom trenutku iz vida ne izgube značaj održavanja otvorenih koridora snabdijevanja, te da kontinuirano rade sa susjednim državama na osiguravanju nesmetanog transporta roba, jer kako kaže, to je od ključnog značaja za nastavak proizvodnje.

Uzunović je rekao da nadležne institucije što prije trebaju poduzeti mjere kojim će konkretno pomoći privredi.

- Ova situacija najbolje je pokazala značaj domaće proizvodnje i zaista je krajnje vrijeme da se svi zajedno maksimalno okrenemo prema podršci domaćoj proizvodnji, jer vjerujem da smo sad naučili lekciju da su domaći proizvođači jedini u koje se bezuslovno možemo pouzdati - dodao je Uzunović.

 Bosnalijek ima višedecenijsko iskustvo u proizvodnji visokokvalitetnih dezinfekcijskih sredstava poput Aseptana, Bakticida, Alkosola…

- Sve proizvedene količine dezinficijskih sredstava plasiramo isključivo na domaće tržište, odnosno naša dezinfekcijska sredstva se ne izvoze na inostrana tržišta - zaključio je Uzunović.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.