open-navfaktor-logo
search
Bjegunac iz Hrvatske
Zdravko Mamić gradi carstvo u Hercegovini: Posao vodi kćerka Iva, povezan i zet Dragana Čovića
Dok bježi od optužbi iz Hrvatske za krađu oko 30 miliona KM iz Dinama, zbog čega je optužen na zatvorsku kaznu od šest i po godina, Zdravko Mamić se posvetio ozbiljnom poslu - izgradnji solarnih farmi!
03.07.2022. u 14:21
get url
text

Kada završi investicijski ciklus u deset godina zaradit će oko 26 miliona KM, piše Jutarnji list u reportaži iz Hercegovine, gdje pravomoćno osuđeni bjegunac od hrvatskog pravosuđa Mamić, kako navode, gradi svoje poslovno carstvo.

Iva je najmlađa od troje Mamićeve djece, ima stariju sestru Luciju i brata Marija, Zdravkovog sina iz prvog braka. Ima tek 24 godine, a iza sebe bogatu akademsku i poslovnu karijeru.

Ona je suvlasnica preduzeća Plavo sunce iz Čitluka u kojem ima 50 posto poslovnog udjela. Među partnerima osnivačima je prije nje bio brat Mario, međutim umjesto njegovog osvanulo je nedavno njeno ime.

Preduzeće ima temeljni kapital od 9,5 miliona KM, prokuristica preduzeća Iva Mamić s bosanskom adresom u Vukovarskoj ulici u središtu Međugorja ima kontrolni paket s više od 50 posto, ostali suvlasnici su Mirjana Gagro i Ivanka Ostojić, obje s područja Čitluka, svaka s uloženih 1,425.500 KM, te Marinko Barbarić s kapitalom od 1,900.200 KM, koji je ujedno direktor.

Barbarić je vlasnik jedne od najpoznatijih hercegovačkih zaštitarskih tvrtki, Delta security poslovni objekt na adresi Gospodarska zona Tromeđa II broj 3 ujedno je sjedište Plavog sunca. Ovo zapravo nije priča o Ivi Mamić, kao što ne bi bila ni priča o Mariju Mamiću, čije je ime bilo prvobitno ispisano u "privrednom registru" BiH, već o njihovom ocu Zdravku Mamiću, koji, to je gotovo sigurno, stoji iza ovog velebnog ulaganja, piše Jutarnji.

- Umjesto na mešetarenju igračima, ili paralelno s tim, Mamić će milione okretati na vrlo ozbiljnom poslu, proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora - navodi Jutarnji.

Njegovih sedam megavata dat će mu godišnje gotovo 1,3 miliona eura pa će svoju investiciju moći isplatiti već za četiri godine. U idućih petnaestak godina društvo bi tako moglo uprihoditi oko 40 miliona KM.

Navode i da je zet Dragana Čovića (lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine - HDZ) povezan s firmom koja je zatražila dozvole za devet solarnih elektrana, a u obnovljive izvore ulagala su i braća Džidić koja drže Arena fitness centar, više benzinskih pumpi, klubove..., piše novinar Jutarnjeg lista Mario Pušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.