open-navfaktor-logo
search
Šta je rekao o Rusiji
Zelenski Doha Forum pozdravio sa "Esselamu alejkum", pozvao da "ramazan ne bude zasjenjen bijedom u Ukrajini"
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se jutros na međunarodnoj konferenciji Doha Foruma, pozivajući na dodatne napore da se okonča agresija Rusije na njegovu zemlju.
26.03.2022. u 12:57
get url
text

- Rusija se namjerno hvali da može uništiti nuklearnim oružjem, ne samo određenu zemlju već i cijelu planetu - rekao je Zelenski.

Moramo osigurati da ovaj, nadolazeći, sveti mjesec ramazan ne bude zasjenjen bijedom ljudi u Ukrajini, dodao je. Zelenski je na početku obraćanja istaknuo da prisutne na Doha Forumu želi pozdraviti "tradicionalnim pozdravom - esselamu alejkum".

Muslimanski mjesec posta ramazan počet će sljedeće sedmice.

Ukrajinski lider je takođe pozvao zemlje proizvođače energije da povećaju proizvodnju kako Rusija ne bi mogla da koristi svoje bogatstvo naftom i gasom za "ucenjivanje" drugih nacija.

- Budućnost Evrope zavisi od vaših napora - rekao je Zelenski te dodao:

- Tražim od vas da povećate proizvodnju energije kako biste osigurali da svi u Rusiji shvate da nijedna zemlja ne može koristiti energiju kao oružje za ucjenu svijeta.

Zelenski je također upozorio da nijedna zemlja nije imuna na šokove utjecaja ruskog rata na njegovu zemlju, navodeći povećanje cijena hrane uzrokovano prekidom u opskrbi pšenicom.

- Oni uništavaju naše luke - rekao je Zelenski.

Nedostatak izvoza iz Ukrajine zadat će udarac zemljama širom svijeta, dodao je.

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, a Ukrajina peta po veličini. Zajedno pružaju 19 posto svjetske ponude ječma, 14 posto pšenice i četiri posto kukuruza, čineći više od jedne trećine svjetskog izvoza žitarica.

U glavnom gradu Katara u subotu je počelo 20. izdanje Doha Foruma. Dvodnevnom programu prisustvuju istaknuti govornici, među kojima su kreatori politika, predstavnici međunarodnih organizacija, poslovni lideri, aktivisti i akademska zajednica, između ostalih.

Obraćajući se na uvodnoj sesiji, katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani rekao je da je ruski rat protiv Ukrajine pokazao "izvan svake sumnje da su formule na kojima je zasnovan međunarodni poredak nakon Drugog svetskog rata - i nakon završetka hladnog rata, se mijenjaju.

Rusija je počela rat 24. februara. Naišla je na bijes međunarodne zajednice, a EU, SAD i Velika Britanija, između ostalih, primjenjuju oštre finansijske sankcije Moskvi.

Najmanje 1.081 civil je ubijen u Ukrajini, a 1.707 je ranjeno, prema procjenama UN-a, uz napomenu da je prava brojka vjerovatno daleko veća.

Više od 3,7 miliona Ukrajinaca je također pobjeglo u susjedne zemlje, a više od 6,5 miliona je raseljeno unutar zemlje, prema podacima agencije UN-a za izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.