open-navfaktor-logo
search
Potvrdio advokat
Žena koju su razbojnici vezali i opljačkali kod Bijeljine donirat će 110.000 KM bolesnoj djeci
Radinka Tomić donirat će oko 110.000 maraka u humanitarne svrhe, a koji su joj dvojica razbojnika u januaru ove godine ukrali iz porodične kuće, potvrdio je njen pravni punomoćnik i rođak advokat Duško Tomić.
22.02.2021. u 16:08
get url
text

Tomić je istakao za Faktor da će novac biti doniran za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u RS-u.

- Ukrali su joj ušteđevinu koju je zarađivala 40 godina. Uložit ćemo u sudski spis dokument da se oštećena odriče tog novca u korist liječenja djece oboljele od raka - kazao je Tomić.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini je 18. februara ove godine podiglo optužnicu protiv Živana Glišića i Dušana Velimirovića iz Dvorova, koji su uhapšeni zbog razbojništava u selima Brodac i Trnjaci kod Bijeljine. Glišić i Velimirović su tokom saslušanja priznali oba djela i optužnica je podignuta samo dan nakon hapšenja. Sud bi trebalo da sutra odlučuje o njihovom priznanju krivice.

VEZANI TEKST - "Pali" bijeljinski razbojnici: Naoružani upali u kuću, ženu vezali selotejpom i pobjegli sa 40.000 eura

Oba razbojništva za koja se terete su izvršena 19. januara, ove, te prošle godine. Prva žrtva razbojnika bila su braća R. M. i D. M. Tokom istrage je utvrđeno da su razbojnici imali informaciju da su naplatili veliku novčanu odštetu od jedne firme, međutim informacija im nije bila tačna pa su ukrali svega 75 KM i novčanik.

Drugo razbojništvo je izvršeno ove godine u zaseoku Karin put u selu Brodac. Razbojnici su oko 19 sati upali u kuću Radinke Tomić, sestre poznatog advokata Tomića. Izvršili su premetačinu i ukrali 40.000 eura u gotovini i zlatni nakit u vrijednosti od oko 30.000 maraka.

- Pred kuću ih je dovezao Z. M. svojom "toyotom avensis", rekavši mu da idu na slavu kod E. B. Čuvši lavež psa pred kućom, Tomić je pokušala da otvori vrata, kojima ju je Glišić odgurnuo i oborio na pod. Obojica su maskirani ušli u kuću i selotejp trakom na leđima joj vezali ruke, a zatim i noge. Trakom su joj zalijepili usta i pod prijetnjom da će je ubiti, tražili su da im da sav novac i zlato - navodi se u optužnici.

Pojašanjava se da su optuženi istovremeno otvarali ormare i pretresali kuću. Ispod kauča su pronašli i ukrali zelenu metalnu kasu u kojoj se nalazilo 40.000 eura u kešu.

- Ukrali su razni razni zlatni i srebreni nakit , kao i pet dukata, ukupne vrijednosti oko 30.000 KM - navodi se u optužnici.

Dodaje se da su ponovo zvali Z. M. da dođe po njih i odveze ih do stana u Bijeljini u kojem su prenoćili. Sutradan ih je odvezao u Loznicu, a sa sobom su ponijeli oko 2.000 do 3.000 ukradenih eura.

- Ostatak novca, nakit i metalnu kutiju Glišić je, uz odobrenje Z. M., ostavio u ruksaku koji je Z. M. imao sa sobom. Obezbijedio ga je plastičnom vezicom i rekao mu da će po to doći narednih dana - dodaje se u optužnici.

Međutim, sav novac još nije nađen i vraćen vlasniku, a oštećena i njen advokat vjeruju da će to ubrzo biti urađeno s obzirom na to da su razbojnici uhvaćeni i optuženi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.