open-navfaktor-logo
search
Missouri
Žena od 2007. godine pokušava dokazati da je živa
Žena iz američke savezne države Missouri pokušava dokazati da je još živa nakon što je službeno proglašena mrtvom.
02.10.2023. u 09:45
get url
text
Madeline-Michelle Carthen
Madeline-Michelle Carthen

Madeline-Michelle Carthen, iz grada St. Louis, radovala se pridruživanju programu razmjene pripravnika na Univerzitetu Webster, kada je primila šokantnu vijest da je njen broj socijalnog osiguranja povezan s preminulom osobom. 16 godina kasnije, sada 52-godišnjakinja, ne može zadržati posao zbog svojih "lažnih"' papira i bori se da dobije hipoteku, piše Unilad.

Ona je 2007. godine odlučila da se prijavi za državnu pomoć jer joj nije bilo lako biti student poslovne tehnologije i majka 13-godišnjeg djeteta. No rečeno joj je da je njen broj socijalnog osiguranja povezan sabrojem umrle osobe i stoga je njen zahtjev odbijen.

Nakon što su kontaktirali Upravu socijalnog osiguranja (SSA), oni su je obavijestili da je njeno ime dodato u glavni dosije smrti, "greškom", tvrdi ona.

- Nasmijala sam se. Rekla sa: "Kako to misliš? Sjedim ovdje. U školi sam više od godinu i po dana. Kako sam mrtva? Hoće li ovo uticati na moj međunarodni staž?" - ispričala je Carthen za NBC podružnicu KSDK News.

Kazala je da zna samo da je živa i nije je briga šta govori AI ili softver, ali je to teško dokazati.

- Postalo je gore. Budući da je u matičnom dosijeu o smrti, otišlo je u IRS (Služba za unutrašnje prihode), otišlo je u Ministarstvo domovinske sigurnosti, otišlo je na E-verifikaciju, sve te stvari. Počelo da utiče na moj život - dodala je.

Carthen je 2019. godine podnio tužbu protiv SSA i drugih vladinih agencija, ali je ona odbijena zbog suverenog imuniteta.

Dvije godine kasnije, ona tvrdi da joj je SSA dao novi broj socijalnog osiguranja i da je legalno promijenila ime u Madeline Coburn.

Nažalost, novi broj se i dalje označava sa starim.

- Ponekad mogu da se zaposlim, a onda će u roku od nekoliko mjeseci doći do problema - objasnila je ona, kazavši da je i dalje "zaglavljena".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.