open-navfaktor-logo
search
Rastu posjete
Zenička tvrđava Vranduk omiljena destinacija turista i učenika
Nakon perioda pandemije koronavirusa ove godine sve veći broj posjetilaca i ljubitelja nacionalnog spomenika posjećuje tvrđavu Vranduk kod Zenice, kojom upravlja Muzej Grada Zenica.
15.08.2022. u 09:29
get url
text
Tvrđava Vranduk

Tvrđava Vranduk smještena je 14 kilometara sjeverno od Zenice te iznad rijeke Bosne, a okružena je stijenama i gustom šumom.

- Ove godine, u toku mjeseca, imamo oko 500 posjetilaca. U toku ljeta imamo i nekoliko manifestacija koje budu izrazito posjećene, pa tako naprimjer za "Noć Kur'ana"  ili za "Noć rock'n'rolla" imamo i po 400 posjetilaca za jednu noć - izjavila je u razgovoru za Fenu zaposlenica zeničkog muzeja Emina Selimović.

Kako je napomenula, u proljetnim mjesecima najveći broj posjetilaca su djeca koja dolaze na školske izlete i ekskurzije te su to uglavnom učenici osnovnih škola.

- Oni uvijek imaju pitanje više o kraljevima, kraljicama, o legendama vezanim za  tvrđavu Vranduk. Skloni su tome da se pitaju kako su se djeca zabavljala u srednjem vijeku i da prave poređenje, kako je sada mnogo lakše živjeti nego prije stotine godina. Tada na mjesečnom nivou imamo i po hiljadu posjetilaca. U kasnijem periodu ljetnih mjeseci, posjete su individualne, a najveći broj posjetilaca su ljudi koji su živjeli ranije u Bosni i Hercegovini, ali su u nekom periodu života otišli da žive u drugim zemljama - kaže Selimović.

Sve više ovo srednjovjekovno zdanje posjećuju stranci, kojima je zanimljiva zenička tvrđava u sklopu koje se nalazi muzejske postavke na tri sprata i sa velikim brojem eksponata.

Tvrđava je u zimskom periodu zatvorena za svakodnevne posjete, ali se dogodi, dodala je, da nekog zanima i kako izgleda srednjovjekovna idila u toku zime pa svrate i posjete tvrđavu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.