open-navfaktor-logo
search
Ne da fotelju ministra
Zilha Ademaj: Ja ostavku podnositi neću
Mogu otići sa funkcije samo da budem razriješena dužnosti na isti način kako sam i imenovana, izjavila novinarima ministrica Ademaj
17.09.2018. u 18:15
get url
text

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj na današnjoj konferenciji za medije na upit novinara komentarisala je saopćenje direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

- I dalje smatram da Sebija Izetbegović ima utjecaj na poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a to što je u saopćenju za javnost tražila moju ostavku - ja ostavku podnositi neću, osim u slučajevima da budem razriješena dužnosti na isti način kako sam i imenovana – izjavila je ministrica Ademaj.

Komentarisala je i navode Sebije Izetbegović da je "Ademaj dodatno iz budžeta za JU Apoteke Sarajevo čiji je direktor kao i ona SBB kadar, namakla 2.000.000 KM za ovu godinu, dok je prošle godine za isti broj apoteka taj iznos bio 580.000 KM".

-Što se tiče JU Apoteka Sarajevo, one su bile značajno oštećene u prethodnim godinama, jer im se nisu isplaćivala sredstva po osnovu rada dežurnih apoteka. Apoteke Sarajevo nisu postale dežurne jer su željele da rade noću, nego zato što im je također nametnuta takva odluka da u svakoj općini mora biti dežurna po jedna apoteka, a za to je potrebno po pet timova. S obzirom na to da se odredbe kolektivnog ugovora primjenjuju i na farmaceutsku djelatnost, odnosno na JU Apoteke Sarajevo, ta razlika sredstava koja je u finansijskom planu za prošlu godinu predviđena prema apotekama je preračunata upravo po odredbama kolektivnog ugovora. Nije ništa urađeno što nije trebalo da se uradi. One su bile oštećene, a nisam sigurna i da sa ovim sredstvima mogu u cjelosti ispoštovati odredbe kolektivnog ugovora – izjavila je Ademaj.

Podsjećamo, Ademaj je na prošloj konferenciji za medije izjavila kako je ključ rješenja svih problema u zdravstvu u rukama Sebije Izetbegović, na što je ubrzo uslijedila i oštra reakcija direktorice KCUS-a, koju možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.