open-navfaktor-logo
search
Priznao krivnju
Živiničanin putem foruma prodavao drogu i naplaćivao kriptovalutama, dobio tri godine zatvora
Asmir Mulaj (1988) iz Živinica sporazumno je priznao krivnju za krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama, oštećenje računalnih podataka i programa i pranje novca, saopćilo je Tužilaštvo BiH.
28.09.2021. u 13:03
get url
text

Sporazumnim priznanjem previđena je bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od tri godine, oduzimanje 35.400 KM od optuženog, kao i oduzimanje putničkog motornog vozila, kao nezakonite imovinske koristi od optuženog.

Sporazumnim priznanjem, optuženi je u potpunosti prihvatio odgovornost za krivična djela za koja ga tereti Tužilaštvo BiH, te se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

Nakon razmatranja sporazuma, Sud BiH je prihvatio sporazum i izrekao kaznu optuženom.

- Tokom provedene akcije u ovom predmetu zaplijenjena je veća količina elektronske i kompjuterske opreme, uključujući i sofisticirane programe korištene za izvršenje krivičnih djela. Ovaj predmet predstavlja dio opsežne istrage kompjuterskog kriminala u BiH i regionu, u koju su uz predstavnike Tužilaštva BiH bili uključeni i pripadnici policije specijalizirani za kompjuterski i visokotehnološki kriminal iz MUP-a RS-a i Federalne uprave policije, a na osnovu odobrenja međunarodne pravne pomoći, bili su prisutni i eksperti za kompjuterski kriminal iz SR Njemačke. Na području SR Njemačke i EU, također je provedena akcija koja je obuhvatila veći broj osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su učestvovale u nezakonitim aktivnostima putem interneta - saopćilo je Tužilaštvo. 

Mulaj je, zajedno sa još jednom osobom, uhapšen u februaru 2016. godine u okviru međunarodne akcije "Cryptus", koja se uz najveće mjere sigurnosti i tajnosti, provodila u BiH, Njemačkoj i drugim zemljama EU-a.

Akciju u BiH proveli su pripadnici MUP-a RS-a i FMUP-a, pod nadzorom Tužilaštva BiH i operativnu podršku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Hapšenju je prethodila višemjesečna istraga, a uporedo sa hapšenjima tada su pretreseni stanovi, objekti, garaže i druge prostorije koje su koristili osumnjičeni, te je pronađena sofisticirana kompjuterska oprema, kao i određena količina droge.

Optužnicom se teretio da je, u vremenskom periodu od oktobra 2012. do februara 2016. godine, s ciljem stjecanja nezakonite imovinske koristi, organizovao međunarodnu grupu iz više zemalja EU-a radi počinjenja krivičnih djela međunarodnog prometa opojnih droga, oštećenje računalnih podataka i programa i pranja novca.

Optuženi je, radi neovlaštenog prometa opojnih droga, na ilegalnom narkotržištu na internetu osnovao dva foruma na njemačkom govornom području, na kojim se vršila nezakonita međunarodna prodaja i kupovina marihuane i ecstasyja.

Prema navodima optužnice, Mulaj je na svom računaru posjedovao računarske programe čije posjedovanje nije dozvoljeno, kao i podatke koji su stvoreni i prilagođeni za činjenje krivičnog djela, primao uplate novca kriptovalutama, kao i putem Western Uniona, te je novcem koji je pribavio na nezakonit način kao imovinsku korist, raspolagao i upotrijebio ga u njemu poznate svrhe.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je koordinirao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU-a, te posredovanjem u prodaji opojne droge, kao i upotrebom specijalističkih programa za tzv. phishing i prevare sa bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta, ostvario nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436,05 KM.

Novac mu je uplaćivan putem Western Union transakcija u inostranstvu i na teritoriji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.