open-navfaktor-logo
search
Politika i porodica
Životna priča Joea Bidena: Jedan od najmlađih senatora u historiji, postat će najstariji predsjednik SAD-a
Joe Biden na dužnost će stupiti s punih 78 godina i tako postati najstariji predsjednik SAD-a u historiji. Na najviši politički položaj u SAD-u doći će nakon dugog puta javnog službenika.
07.11.2020. u 20:15
get url
text
Budući predsjednik SAD-a Joe Biden

Biden je daleke 1972. godine izabran u Senat SAD-a iz države Delaware, a tada je, sa samo 29 godina, bio peti najmlađi senator u historiji zemlje. Na toj poziciji ostao je sve do 2009. godine, kada je izabran za potpredsjednika SAD-a i na toj poziciji je ostao osam godina u oba mandata Baracka Obame.

VEZANI TEKST-Joe Biden je novi predsjednik SAD-a!

Politički uspon mladog Joea Bidena obilježila je tragedija. Samo mjesec dana nakon izbora u Senat, njegova supruga Neilia Hunter i kćerka Naomi poginule su u automobilskoj nesreći, dok su mu dva sina, Beau i Hunter ozlijeđeni.

Ponovo se oženio 1977. godine sa sadašnjom suprugom Jill Biden i s njom je dobio kćerku Ashley.

Njegov najstariji sin Beau Biden umro je 2015. godine od raka na mozgu. Zbog te tragedije Biden se nije kandidirao na predsjedničkim izborima 2016, a njegova pobjeda 2020, treća je sreća, jer se bezuspješno kandidirao 1988. i 2008. i tada nije dobio podršku svojih demokrata.

Biden će biti tek drugi predsjednik SAD-a koji je katolik, prvi nakon Johna Fitzgeralda Kennedyja. Veoma se ponosi svojim irskim korijenima, a skoro svake nedjelje posjećuje malu crkvu sv. Josepha u Wilmingtonu u svom Delawareu u kojem živi od 10 godine.

Joe Biden je tokom kampanje govorio i o njegovoj ulozi u zaustavljanju ratova na Zapadnom Balkanu, tvrdeći kako je 1993. godine Slobodanu Miloševiću rekao u lice da misli da je “prokleti ratni zločinac“.

Bio je inicijator rezolucije u američkom Senatu kojom je administraciji Billa Clintona odobreno pokretanje 78-dnevnih zračnih udara na strateške ciljeve u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.