open-navfaktor-logo
search
Ulje, oslić...
Znamo ko je napuhivao cijene: Helez najavio krivične prijave zbog javnih nabavki u Ministarstvu odbrane BiH
Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, najavio je krivične prijave zbog pitanja javnih nabavki u ovom ministarstvu, nakon što mu je na potpis stigao višegodišnji sporazum po kojem bi Ministarstvo plaćalo višestruko veću cijenu za neke namirnice od realne.
06.01.2024. u 13:54
get url
text

- Nažalost, neki ljudi u javnim institucijama vide priliku da se obogate u procesu javnih nabavki. Prije nekoliko dana sam na potpis dobio višegodišnji sporazum prema kojem bi Ministarstvo odbrane BiH plaćalo višestruko veće cijene za neke namirnica nego što realno jesu. Sporazumom je predviđeno da litar ulja plaćamo 5,10 KM umjesto 2,24 KM koliko trenutno košta, ili oslić preko 21 KM iako je njegova realna cijena oko 13,8 KM - naveo je Helez na svom Facebook profilu gdje je objavio isječak iz razgovora koji je imao za Hayat. 

Istakao je da su ulje i oslić samo neki od primjera, te da je u pitanju stotine hiljada maraka, ali i da su to zaustavili. 

- Sporazum, naravno, nisam potpisao, a oni koji su napuhavali cijene su identificirani i o svemu će biti obaviješteni istražni organi - napisao je Helez.

U razgovoru je istakao da će biti podnesene krivične prijave, te da će organizirati press konferenciju i sve obznaniti javnosti. 

Prokomentirao je da su tačno locirali ko to radi i da je jedan od zadataka da udalje ljude koji prave probleme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.