open-navfaktor-logo
search
Prirodne pojave
Znate li u kojem moreuzu je najsnažnija morska struja na svijetu
Jedna od najneobičnijih prirodnih pojava u Norveškoj zasigurno je pojava snažnih struja i vodenih virova kakva se može vidjeti samo u moreuzu Saltstraumen, 30 kilometara istočno od grada Bodo.
16.10.2022. u 10:10
get url
text

Među prirodnim atrakcijama Norveške ističe se hidromasažni bazen Salstraumen u blizini Bodoa. Ovo je plimna struja u moreuzu između dva fjorda. Vodeni tok, koji se kreće brzinom do 40 kilometara na sat, formira duboke petometarske lijeve promjera 12 metara. Ovaj fenomen se može posmatrati četiri puta dnevno.

Svakih šest sati, do 400 miliona kubnih metara morske vode prolazi kroz tri kilometra dugačak i 150 metara širok moreuz.

U najsnažnijoj morskoj struji se formiraju i maelstromi, to jest, najsnažniji virovi na svijetu (Saltstraumen maelstromi) čiji prečnik često iznosi i do 10 metara, a kada morska struja dostigne vrhunac, vrtlozi budu duboki i do pet metara.

Pored toga što ima najsnažniju morsku struju i virove (maelstrome) na svijetu, Saltstraumen privlači turiste koji uživaju u ronjenju i ribolovu.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.