open-navfaktor-logo
search
"Pali" u zasjedi na Koševu
Žrtvi prijetili ubistvom sina: Šestorka optužena za iznudu tešku 60.000 KM
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Nidala Hirkića, Denisa Bezeka, Murisa Filana, Bakira Bahtijarevića, Kemala Zahirovića i Amina Šehovića zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom iznuda.
11.05.2022. u 14:09
get url
text

Optužena grupa se tereti da je sa još tri maloljetne osobe, tokom januara i februara 2022. godine prijetila A. A. da će mu ubiti maloljetnog sina ukoliko im ne preda više od 60.000 KM. Najprije su naredili maloljetniku da predstavi svom ocu nepostojeće probleme u koje je došao navodnom prodajom droge, tačnije, da je stvorio dugove prema dobavljačima droge u iznosu od 30.000 KM.

VEZANI TEKST - Iznudili oko 30.000 KM: U Sarajevu sinoć uhapšena četiri tinejdžera i 20-godišnjak

- Nakon što je A. A u strahu za svoj i život svoje porodice, došao na mjesto gdje su otpuženi zahtijevali, jedan od njih mu je prislonio pištolj na potiljak i tražio da preda novac. Oštećeni je tada predao kovertu u kojoj se nalazilo 10.000 KM da bi nedugo nakon toga predao još 20.000 KM.

Početkom februara, optuženi su ponovno kontaktirali A. A i tražili još 30.000 KM i novu iznudu dogovaraju 10. februara 2022. godine na parking prostoru u blizini stadiona Asim Ferhatović. Maskirani i s fantomkama na glavi, uzimaju od oštećenog još 10.000 KM i uz prijetnju pištoljem ugovoraju isplatu preostalih navodno dugovanih 20.000 KM - navedeno je u optužnici.

Nakon toga je uslijedilo hapšenje optuženih od pripadnika MUP-a KS.

Kako smo ranije objavili, policija je osumnjičenim kod stadiona Koševo pripremila zasjedu. Radio se simulirani otkup, a iznuđivači su "pali" nakon što su preuzeli obilježeni novac.

Uslijedilo je to nakon što se A. A. 7. februara ove godine obratio krim-policiji i prijavio iznudu.

Prilikom hapšenja kod jednog od osumnjičenih pronađen je pištolj bez dozvole, dok je kod drugog nađena i oduzeta veće količina obilježenog novca.

- Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje šest svjedoka, jednog vještaka, izvođenje presretnutih telefonskih razgovora optuženih i više od 60 materijalnih dokaza - saopćilo je Tužilaštvo KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.