open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Ahatović o vojnom puču: Zašto Putinu scenarij iz Nigera ne može upaliti u BiH ili na Kosovu
Kao što sam davno kazao Ruska Federacija će prenijeti krizno žarište radi razvlačenja resursa i pažnje SAD-a od Ukrajine i to se dešava upravo u Africi nakon vojnog puča u Nigeru, kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović. 
02.08.2023. u 08:00
get url
text

VEZANI TEKST - Vojska izvela Puč u Nigeru, Blinken pozvao na hitno oslobađanje predsjednika

Vojska u zapadnoafričkoj zemlji Niger prošle sedmice je na nacionalnoj televiziji objavila da izvodi državni udar. Izjavili su da su raspustili ustav, suspendirali sve institucije i zatvorili granice zemlje. Vojnici u Nigeru pojavili su se na nacionalnoj televiziji  i objavili proglas o svrgavanju predsjednika Mohameda Bazouma. Nazivaju se Nacionalnim vijećem za zaštitu domovine (CLSP).

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazouma i vrate se u kasarne. Sjedinjene Američke Države pozvale su na oslobađanje predsjednika, a Evropska unija, Ujedinjene nacije, Francuska i drugi osudili su pobunu i rekli da zabrinuto prate događaje.

- Sastanak ECOWAS-a u glavnom gradu Nigerije Abuji imao je za cilj vraćanje demokratski izabrane vlasti na čelu sa predsjednikom Mohamedom Bazoumom, za šta zemlje članice ove zajednice imaju direktnu podršku zapadnih zemalja. S tim u vezi ECOWAS je dao ultimatum novoj vojnoj hunti u Nigeru da se povuče ili će zemlje članice vojno intervenirati.
Prelazno vojno vijeće u Nigeru navelo je da su spremni braniti svoju zemlju te da će svaki vojni napad imati nesagledive posljedice po cijelu regiju. Njima su se pridružile vojne hunte u Maliju i Burkini Faso koje su dale zajedničko saopćenje da će se pridružiti svojim kolegama u Nigeru ukoliko zemlje ECOWAS-a poduzmu vojnu akciju protiv vojne hunte u Nigeru - kaže Ahatović za Faktor. 

Inače, ističe on, najveći zagovornik suprotstavljanja zapadu je ruski saveznik i miljenik Moskve i najmlađi šef jedne države na svijetu kapetan Ibrahim Traore vođa vojne hunte u Burkini Faso koji je nakon dolaska na vlast vojnim pučem u januaru 2022. zabranio izvoz uranijuma iz Burkine Faso u Francusku i SAD-e.

- U godinama neposredno prije vojnog puča u Burkini Faso kapetan Traore se istakao sa svojim liderskim sposobnostima u borbi protiv islamista u Maliju ratujući za interese i na strani zapadnih sila. Njegova promjena mišljenja i strane ima direktne veze sa njegovim ličnim bogastvom stečenim na poziciji šefa države i poslovnim vezama sa ruskim tajkunima. U Africi opet rat, glad i stradanje u ime interesa velikih sila, što samo po sebi govori da je preslagivanje svijeta počelo i da se mora izabrati strana.

VEZANI TEKST - Šef oružanih snaga Nigera podržao akciju pobunjenika

Ako neko u Evropi misli da će se scenario iz Nigera moći preslikati recimo na Kosovu ili u Bosni i Hercegovini taj onda ozbiljno potcjenjuje moć političkog i sigurnosnog rezonovanja Bidenove administracije koja ima grešaka, ali i luksuz da ih pravi. Tako je mislio i Putin kada je krenuo u ratnu avanturu u Ukrajini u februaru prošle godine u kojoj ga sada očajnički u igri drže sistemi za elektronsko ometanje zapadne opreme i pametne municije i bezrazložno žrtvovanje ljudstva i ratnog materijala. Do kada vidjet ćemo, ali sama činjenica da po svijetu aktivira svoje saveznike i potiče ih na sukobe dovoljno govori u kakvoj se poziciji nalazi Ruska Federacija danas - zaključuje Ahatović. 

Niger je bio posljednji veliki partner zapadnih zemalja u borbi protiv ekstremizma u frankofonskoj regiji gdje su aktivne različite islamske ekstremističke grupe i gdje je antifrancusko raspoloženje otvorilo put ruskoj privatnoj vojnoj grupi Wagner, piše Time.

Ukazujući na značaj Nigera u regiji, gdje Wagner također djeluje, američki državni sekretar Antony Blinken je posjetio zemlju u martu kako bi ojačao veze i najavio 150 miliona dolara direktne pomoći, nazivajući zemlju "modelom demokratije", ukazuje Time, dodajući da se više od 1.000 američkih vojnika nalazi u Nigeru.

Nakon državnog udara, kritično pitanje je da li bi se Niger mogao okrenuti i angažovati Wagnera kao partnera u borbi protiv terorizma poput njegovih susjeda Malija i Burkine Faso, koji su izbacili francuske snage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.