open-navfaktor-logo
search
Bunt građana
Biserko za Faktor: Vlast u Srbiji je nervozna, strahuje u šta će se pretvoriti protesti u Beogradu
Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u ko zna kojem po redu obraćanju javnosti, najavio uvođenje policijskog sata, u Beogradu je nastao opći haos.
08.07.2020. u 10:50
get url
text

Hiljade ljudi izašle su na ulice protestujući protiv ove mjere, intervenisala je policija koja je upotrijebila silu, a epilog su deseci povrijeđenih građana i policajaca. Šta se, ustvari, dešava u glavnom gradu Srbije?  

- Najava uvođenja policijskg sata za predstojeći vikend bio je okidač za eksploziju nezadovoljstva građana, prije svih mladih. Istina, Beograd bilježi nekontrolisan porast zaraženih koronavirusom, ali da li je policijski sat neophodan, to je pitanje prije svega za epidemiologe. S druge strane, akumulacija nezadovoljstva javnosti svim i svačim u Srbiji dostigao je nivo pucanja. U ovom trenutku teško je reći da li ova spontana okupljanja, čiji je nastavak najavljen i za večeras, imaju potencijal za ozbiljnije proteste – kaže Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta Srbije.

Naša sagovornica ističe kako se teško mogu očekivati suštinske promjene u Srbiji jer nema alternative na političkoj sceni.

- Niko u Srbiji nema kapacitet da riješi pitanje Kosova, uredi normalne, komšijske odnose sa Bosnom i Hercegovinom, kao i Crnom Gorom. Nažalost, niko to ne može artikulisati – naglašava Biserko.

Internetom kruži uznemirujuća snimka kako trojica mladih Beograđana sjede na klupi da bi ubrzo prišlo nekoliko policajaca i počelo, bez ikakvog povoda, brutalno ih tući prvo pendrecima, a zatim kada su pali na zemlju i nogama. Direktor policije Srbije Vladimir Rebić izjavio je "da je policija tokom nereda reagovala krajnje uzdržano".

- Šta bi bilo da nisu uzdržani? Vlast je nervozna iako je nedavno ubjedljivo dobila izbore. Strahuju jer ne znaju u šta će se preliti ovi protesti, sinoćnja događanja su bila potpuno neočekivana. Nezadovoljstvo građana je ogromno, zato su i požurili s izborima. Ovo je tužna slika Srbije, protesti su prerasli u nepotrebne brutalne sukobe, neki kažu da se sada sve vraća u našu zemlju. Ne želim da bude tako, ali je sada nezahvalno prognozirati kakvi nas dani i noći očekuju. Nema sumnje da će se vlast nastaviti koristiti silom – poručila je Biserko.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.