open-navfaktor-logo
search
Unapređivanje odnosa
BNV: Posjetom Cavusoglua ukazana čast građanima Sandžaka i svim Bošnjacima u Srbiji
Posjetom ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Cavusoglua najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka je ukazana čast građanima Sandžaka i svim Bošnjacima u Republici Srbiji, ocjenjeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) nakon današnjeg posjete šefa turske diplomatije.
01.09.2021. u 16:57
get url
text

Kako je saopćeno iz BNV-a u Srbiji predsjednica vijeća Jasmina Curić je izrazila i zahvalnost na historijskoj posjeti predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana 2017. godine, kao i na otvaranju turskog konzulata u Novom Pazaru kao velikom podsticaju za sve oblike saradnje između Sandžaka i Turske.

Curić je tokom razgovora, dodaje se, upoznala Cavusoglua sa aktivnostima koje BNV sprovodi, kroz institucije sistema i kroz postojeći pravni okvir u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, u cilju unapređenja statusa i položaja Bošnjaka u Srbiji.

- Delegacija Republike Turske je upoznata i sa problemima sa kojima se vijeće susreće, kao i sa problemima sa kojima se Bošnjaci susreću na putu ostvarivanja svojih prava u Republici Srbiji kao i nastojanjima da se problemi riješe čime će se unaprijediti saradnja i izgraditi povjerenje prema državnim institucijama. Bošnjačko nacionalno vijeće kroz svoje aktivnosti radi na pospješivanju položaja Bošnjaka u Srbiji, ali i na unapređivanju odnosa između Republike Turske i Republike Srbije imajući u vidu da Bošnjaci Sandžaka i građani Turske porijeklom iz Sandžaka predstavljaju most saradnje između dvije države - istakli su iz BNV-a.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu danas je u Novom Pazaru zajedno sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, predstavnicima BNV-a, Grada Novog Pazara i zvaničnicima u regiji Sandžak otvorio Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru. Turski konzulat je prvo strano diplomatsko predstavništvo otvoreno u Novom Pazaru.

Cavusoglu je otvorio danas u Novom Pazaru i dvoranu Sportske akademije "Dogus", koju je po nalogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana restaurisala istoimena firma iz ove zemlje.

Svečanom presijecanju vrpce prisustvovao je i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy te generalni konzul u Novom Pazaru Basar Basol. Cavusoglua su ispred i u dvorani dočekali brojni mališani i sportisti koji koriste ovu dvoranu.

Turski ministar vanjskih poslova je pozdravio prisutne, a zatim nakratko sa sportistima iz Novog Pazara igrao košarku.

Cavusoglu je u pratnji ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislava Momirovića obišao i firmu Tasyapi, koja radi modernizaciju puta Novi Pazar - Tutin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.