open-navfaktor-logo
search
Bahata premijerka
Brnabić na pitanje voditeljice koliko dugo bi mogla živjeti s minimalcem: Nekoliko dana
Premijerka Srbije Ana Brnabić gostujući sinoć na Blic televiziji tokom razgovora osvrnula se i na aktuelnu ekonomsku situaciju i dala odgovore na pitanja koja zanimaju sve građane.
04.10.2022. u 10:50
get url
text

Na pitanje voditeljice "Koliko dugo Vama traje taj novac? Koliko dugo možete živjeti sa 40.000 dinara (iznosit će visina minimalca u Srbiji od 2023. što je približno 667 KM)?", srbijanska premijerka je odgovorila:

- Nekoliko dana, pretpostavljam. Samo da kažem još jednu stvar koja mi je važna. Mi smo došli na nezaposlenost od 8,9 posto i ono što je tu važno, evo, minimalna zarada. To su neke teme koje su mi važne, za koje smo se mi toliko borili i to je nekako svrha našeg bavljenja politikom.

- Ovo je rast minimalne zarade u dinarima od 2012. do 2022. godine. Istovremeno imamo kontinuiran pad stope nezaposlenosti, došli smo na 8,9 posto. Prosječna neto zarada u Srbiji također kontinuirano raste. Mi često pričamo o minimalcu, dok ne pričamo o prosječnoj neto zaradi. Tako da se borimo i ja se opet nadam da ćemo imati još bolje rezultate. Ono što je nama cilj je da 2026. godine prosječna zarada u Srbiji bude 1.000 evra, mislim da je realno - rekla je Brnabić za Blic.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.