open-navfaktor-logo
search
Stop ruskoj nafti
Brnabić: Otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji
To što je Hrvatska tražila da se zaustavi dopremanje ruske nafte Srbiji preko naftovoda Janafa, u okviru novog paketa sankcija EU Rusiji, otvoreni je akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji i zapravo predstavlja uvođenje sankcija Srbiji, a ne Rusiji, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.
06.10.2022. u 16:39
get url
text

Premijerka Srbije Ana Brnabić je za Tanjug tu odluku ocjenila kao skandaloznu, a prema njenim riječima, jedina mogućnost koju Srbija u tom slučaju ima je kupovina nafte preko drugih izvora.

- Ta nafta je najmanje 20 posto skuplja nego ruska, zbog čega su i donijeli odluku iz EU da izuzmu neke od svojih članica iz toga, zato što su procijenili da će to imati ogroman negativni uticaj na članice. Očigledno po zahtjevu Hrvatske, koja je to sama rekla, Srbiju nisu izuzeli. To znači da nam direktno izbijaju iz džepa stotine miliona eura, kad kažem nama mislim na građane i privredu Srbije - poručila je premijerka.

Brnabić ukazuje na to da je ta odluka pokazala licemjerje, jer države članice koje su izuzete, imaju, kako navodi, ogromnu finansijsku podršku Unije.

- Oni kažu da su te države izuzete da ne bi dodatno osiromašile. Sa druge strane, to je direktan udarac na Srbiju i kao da ste uveli Srbiji sankcije. Ako pogledate gdje sve Rusija izvozi naftu, nisu oni ovim paketom uveli sankcije Rusiji, ona će nastaviti da prodaje svoju naftu širom svijeta. Oni su uveli sankcije Srbije i to, kao što smo čuli, na eksplicitan zahtjev Hrvatske - rekla je predsednica Vlade.

Objašnjava da u dokumentima, u koja su imali uvid tokom jučerašnjeg dana, postoji derogatorni mehanizam po kome se i Srbija isključuje, a što su, kako Brnabićeva kaže, oni i očekivali i o čemu je bilo priče.

- Međutim, Hrvatska je uslovila da Srbija ne smije da se isključi, i oni su time upotrijebili naftovod koji smo i mi gradili, jer je to naftovod stare Jugoslavije. Iskoristili su naftovod za političke ucjene i obračune. Sve ono što EU govori da Rusija radi – da koristi energetiku u političke svrhe, da je nesiguran i nebezbjedan partner, da je nesiguran proizvođač, sve to su oni ovim uradili nama. Sramotna odluka - zaključuje Brnabićeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.