open-navfaktor-logo
search
Najbolje rješenje
Đukanović: Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori 11. juna
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopćio je danas će se prijevremeni parlamentarni izbori u toj zemlji održati 11. juna ove godine.
17.03.2023. u 14:29
get url
text

Đukanović je u četvrtak raspustio parlament jer je istekao rok od 90 dana koji je mandatar Miodrag Lekić imao za sastavljanje nove vlade.

- Lideri koji su tvrdili da imaju potrebnu većinu, nisu se odazvali pozivu za konsultacije. Zbog toga sam danas uvjeren da je najbolje rješenje skraćenje mandata i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora - kazao je Đukanović na konferenciji za medije te dodao da se kao predsjednik istrajno držao Ustava i da je zatražio i mišljenje od Venecijanske komisije.

- Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Vlade Miodraga Lekića, čime je potvrđeno da većine nije bilo niti je danas ima - kazao je crnogorski predsjednik te dodao kako ga je dio pravnog tima savjetovao da ima zakonske uvjete za raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora ako u predviđenom roku ne bude izabrana nova vlada, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Miodrag Lekić izvijestio je početkom sedmice čelnike stranaka koje su ga predložile za mandatara da nema potrebnu većinu te da mu nedostaje podrška troje zastupnika Ujedinjene reformske akcije (URA) aktualnog premijera Dritana Abazovića. 

Đukanović je ranije odbio povjeriti mandat Lekiću, zastupniku i nekadašnjem diplomati iz vremena Slobodana Miloševića, ustvrdivši da ga nije uvjerio da ima podršku zastupnika za sastavljanje nove vlade.

Nakon toga, vladajuće stranke u Crnoj Gori predvođene prosrpskim Demokratskim frontom usvojile su izmjene zakona o predsjedniku, kojim je omogućeno da u slučaju odbijanja predsjednika države da povjeri mandat Lekiću, to može učiniti predsjednica parlamenta.

Venecijanska komisija dala je negativno mišljenje o tom zakonu, ocijenivši da je u suprotnosti s crnogorskim ustavom, te su ga osudili dužnosnici Evropske unije i SAD-a, koji su pozvali da se vlast u Crnoj Gori ne formira na osnovu neustavnog zakona. 

Njihov zahtjev usvojili su zastupnici URA-e, stranke tehničkog premijera Abazovića, koji su odbili podržati Lekićev kabinet prije nego je došao u parlament, podsjeća Hina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.