open-navfaktor-logo
search
Beograd
Ekološki aktivisti proveli noć u parku ispred Vučićevog kabineta
Aktivisti Saveza ekoloških udruženja Srbije, njih pedesetak raspoređenih u desetak šatora, koji su proveli prvu noć u kampu ispred kabineta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, u centru Beograda, kažu da nisu imali nikakvih problema tokom noći, a da Vučić kod njih nije dobrodošao, osim ako ne donosi zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litija i bora u Srbiji.
11.02.2022. u 11:51
get url
text

Na pitanje da li ih je Vučić posjetio jutros, aktivisti su odgovorili da on nije rado viđen gost u kampu, osim ako sa sobom ne donosi potvrdu da je usvojen zakon o zabrani istraživanja i eksploataciji litija i bora u Srbiji.

Oni naglašavaju da ne žele da Vučić dođe i rukuje se s njima, da ih pita da li im je hladno i da priča da se dogovorio sa žiteljima Jadra, u kome je bila predviđana izgradnja rudnika Rio Tinto, pa da to objavljuje do izbora.

VEZANI TEKST - Ispred Predsjedništva Srbije počeli protesti: Kampovat će do ispunjenja zahtjeva

Prve od pet noći, koliko planiraju da borave ispred Vučićevog kabineta, nije im bilo hladno, jer su, kako kažu za sebe - "gorštaci", a i opremili su se vrećama za spavanje, dušecima na napuhavanje i imaju plinsku peć.

Pošto je ispred šatora postavljena i balirana slama, neko od aktivista uvijek dežura pored nje da bi spriječio da se slama zapali od "nekog zalutalog pikavca", jer su, navode, "pravi domaćini, a ne vandali koji su došli nešto da ruše".

Aktivisti su podsjetili da je vlastima data i druga mogućnost, odnosno da bude izmijenjen Zakonu o rudarstvu, iz koga je dovoljno izbaciti navode da su litij i bor od javnog interesa za Srbiju, jer bi na taj način bila spriječena i eksproprijacija zemljišta za koje se pretpostavlja da sadrži jadarit.

Sve dok ne bude tako, kažu aktivisti, rudarske kompanije su u prilici da ucijene vlasnike zemlje da njima prodaju svoja imanja, jer će ih u suprotnom, putem eksproprijacije država kupiti za mnogo manje novca od realne cijene.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.