open-navfaktor-logo
search
Ugovor krajem mjeseca
EU će donirati Srbiji 600 miliona eura za rekonstrukciju pruge
Evropska unija i Srbija potpisat će krajem februara ugovor o rekonstrukciji pruge Beograd – Niš, koju će Unija iz donacije finansirati s oko 600 miliona eura, objavio je u ponedjeljak portal Demostat, pozivajući se na izvore u Delegaciji EU u Beogradu.
20.02.2023. u 15:39
get url
text

Donacija EU za obnovu pruge najveća je pojedinačna nepovratna pomoć za projekte koju je Srbija do sada dobila od EU, navodi Demostat, a prenosi Hina.

Najavljena donacija uslijedit će nakon sporazuma o paketu energetske podrške Evropske unije Srbiji, vrijednog 165 miliona eura, koji je prošle sedmice potpisan s Elektromrežama Srbije.

Ugovor o rekonstrukciji pruge, koja će ukupno koštati oko 2,2 milijarde eura, bit će potpisan koncem februara, a očekuje se da će ceremoniji, uz predstavnike srbijanskog državnog vrha, prisustvovati i evropski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, rekli su Demostatu u Delegaciji EU.

Vodeći finansijer rekonstrukcije željezničke pruge Beograd – Niš je Evropska investicijska banka, koja je Srbiji odobrila zajam od 1,1 milijardi eura.

Evropska banka za obnovu i razvoj izdvojila je 550 miliona eura, a dio će se finansirati iz državnog budžeta Srbije.

Rekonstrukcija pruge Beograd – Niš od oko 230 kilometara jedan je od najznačajnijih željezničkih projekata u Srbiji, a kada pruga 2029. bude završena vozovi će se moći kretati brzinom i do 200 kilometara na sat, navodi Demostat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.