open-navfaktor-logo
search
Hrvatski ministar
Grlić Radman: Nadam se da još postoji prostora za dogovor Hrvata i Bošnjaka u BiH, Komšić je...
Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je danas nadu da bi hrvatski i bošnjački funkcioneri uz posredovanje Evropske unije mogli postići dogovor o načinu biranja delegata za Dom naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora najesen. 
28.05.2022. u 22:38
get url
text

- Ja se nadam da postoji još prostora kako bi, uz zalaganje predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, postigao dogovor o podjeli mandata za Dom naroda puno ranije, a ne poslije izbora, kako BiH ne bi ušla u novu krizu - rekao je Grlić Radman u Ljubuškom.

Michel je prošli vikend u Sarajevu razgovarao s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima, čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem. Nakon sastanka je objavljeno kako će se u prvome dijelu juna održati novi susret bh. političara u Briselu.

Hrvatski šef diplomatije naveo je kako su Hrvate u BiH u nekoliko navrata na izborima preglasavali tri i po puta brojniji Bošnjaci ocjenjujući tu praksu kršenjem Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

- To nije u duhu i slovu Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Ako se mi svi zalažemo za vladavinu prava i međunarodnog prava, to treba biti slučaj i ovdje u BiH - istaknuo je.

Za Željka Komšića je rekao da je uzurpirao mjesto "hrvatskog člana BiH Predsjedništva".

- Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava - rekao je Grlić Radman. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.