open-navfaktor-logo
search
Šef diplomatije Hrvatske
Grlić Radman zatražio od Blinkena da se angažira oko izborne reforme u BiH, upozorio na "radikalizaciju"
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je u nedjelju u Berlinu od američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da se SAD dodatno angažira oko izborne reforme u Bosni i Hercegovini i upozorio da bi u suprotnom moglo doći do radikalizacije u našoj zemlji.
15.05.2022. u 14:31
get url
text

- Američkom državnom sekretaru sam prenio našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promijeni Izborni zakon BiH. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora - rekao je Grlić Radman novinarima.

Dodao je da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore s hrvatskim predstavnicima o pravilima za izbore koji se održavaju u oktobru.

Dvojica dužnosnika učestvovala su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

- Svi su ministri iznova iskazali solidarnost u pomoći te izrazili spremnost za jačim angažmanom ne samo pojedinih zemalja članica nego i cjelokupnog NATO-a - rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da NATO nije dio sukoba, ali podržava pravedni i obrambeni rat Ukrajine.

Šef hrvarske diplomatije je u razgovoru sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Mirceom Geoanom zajamčio punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.

- Razgovarali smo i o brzini procedure i vjerujem da bi se to pitanje moglo riješiti i prije samita NATO-a krajem juna u Madridu - rekao je Grlić Radman, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.