open-navfaktor-logo
search
Sabor izglasao
Hrvatska dobila novu Vladu: Najavili 100 hiljada novih radnih mjesta
Vlada premijera Andreja Plenkovića i njen program dobili su kasno sinoć povjerenje sabora, premijer je pritom poručio kako će nastojati opravdati povjerenje koje doživljava "kao obavezu i šansu" i za vladu, i za sve hrvatske građane.   
24.07.2020. u 08:02
get url
text

Nakon cjelodnevne, maratonske rasprave za drugu Plenkovićevu vladu glasalo je 76 zastupnika od ukupno 151, protiv je bilo 59, suzdržanih nije bilo.

Premijer je na kraju rasprave zahvalio zastupnicima koji su dali podršku programu i ljudima koje je predstavio, ali i onima koji su izrazili kritike i neslaganje.

Kazao je da je siguran da će se provesti program oko kojeg se parlamentarna većina usaglasila, te da smatra da je divoljno 76 ruku koliko ih ima saborska većina, ukoliko bude postojala konstruktivnost i želja za radom za Hrvatsku.

- Cilj pred nama je raditi na političkom programu koji, po nama, pogađa sve bitno za Hrvatsku u iduće četiri godine -  kazao je Plenković te naglasio kako u tome Hrvatska ima dodatnu polugu za koju se izborila, 22 milijarde eura.

- Napravili smo iskorak koji nam daje veći manevarski prostor u situaciji bez presedana, imamo alate koje ćemo iskoristiti, imamo više iskustva nego prije četiri godine, imamo uigrane ljude - rekao je zastupnicima. 

Najavio je i kako će vlada nastojati biti otvorenija prema prijedlozima opozicije.

Pet prioriteta nove vlade

Četverogodišnji Program nove vlade temelji se na pet prioriteta: socijalnoj sigurnosti, perspektivnoj budućnosti, ekonomskoj suverenosti, osnaženoj državnosti i globalnoj prepoznatljivosti.

U novom mandatu, Plenkovićeva vlada najavljuje stvaranje uvjeta za 100 hiljada novih radnih mjesta, u što će se uložiti 10 milijardi kuna, povećati prosječnu i minimalnu plaću, uvesti dodatna porezna rasterećenja.

Najavljuje ulaganje tri milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sistema, povećanje penzija za najmanje 10 posto, smanjenje stope PDV-a za svu hranu s 25 na 13 posto, smanjenje poreza na dohodak i dobit.

Najavljuje i bespovratnu podršku od 130.000 kuna svakoj mladoj osobi s poslovnom idejom, ulaganja u modernizaciju obrazovnog sistema.

Manje ministarstava

Nova vlada ima 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava te četiri potpredsjednika: dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Milošević (SDSS). Medved ostaje ministar za pitanja boraca, Božinović unutrašnjih poslova, a Marić finansija.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, Vili Beroš zdravstva, Oleg Butković mora i saobraćaja, Marija Vučković ministrica poljoprivrede.

Novi ministar odbrane je Mario Banožić, uprave i pravosuđa Ivan Malenica, rada i penzijskog sistema sistema, porodice i socijalne politike Josip Aladrović.

Ministar privrede i održivoga razvoja je Tomislav Ćorić, građenja, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a je Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Od sticanja nezavisnosti prije 30 godina, Hrvatska je imala petnaest vlada i 12 premijera: Stipu Mesića, Josipa Manolića, Franju Gregurića, Hrvoja Šarinića, Nikicu Valentića, Zlatka Matešu, Ivicu Račana, Ivu Sanadera, Jadranku Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića, prenosi Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.