open-navfaktor-logo
search
Zasjedala Vlada
Hrvatska hitno nabavlja sistem protivzračne odbrane kratkog dometa
Radi hitne nabavke raketnog sistema protivzračne odbrane kratkog dometa od Francuske, hrvatska Vlada je na sjednici u petak donijela odluku o preraspodjeli budžetskih sredstava za ovu godinu.  
09.12.2022. u 11:44
get url
text

- Okolnosti koje su se dogodile agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu i pad besposadne letjelice u Zagrebu ukazale su kako je nužno i neophodno prilagoditi prioritete i planove opremanja Hrvatske vojske. Stoga je nabavka raketnog sistema protivzračne odbrane kratkog dometa postavljen kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom periodu - objasnio je odluke hrvatski ministar obrane Mario Banožić.

Francuska je u okviru implementacije Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, Političke deklaracije potpisane krajem novembra prošle godine, ponudila Hrvatskoj jačanje saradnje u odbrambenim pitanjima te "nastavno na program nabavke borbenih aviona Rafale, odobrila i donaciju lansera sistema kratkog dometa originalnog proizvođača MBDA France, za zaštitu  baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafale".

- U skladu s potrebama, Oružane snage Hrvatske iskazale su zahtjev za prioritetnom nabavkom lansera sistema kratkog dometa Mistral i raketa Mistral 3. Navedena nabavka je hitna i neodgodiva mjera koja je dugoročno sigurnosno i odbrambeno važna za Hrvatsku - naglasio je Banožić.

Nabavka obuhvata isporuku raketa Mistral 3 i lansera sistema kratkog dometa s najnovijom termalnom kamerom, sistemom za šifriranu elektronsku identifikaciju ciljeva i kompletom za koordinaciju komandovanja i upravljanja. Osiguran je i paket integrirane logističke podrške, obuke osoblja i tehničke podrške proizvođača.

Ovaj sistem jednostavno se integrira s MBDA sistemom srednjeg dometa vertikalnog lansera MICA koji koristi iste rakete kao avioni Rafale, čime se pojednostavljuje logistička i operativna podrška te održavanje, istaknuo je Banožić, prenosi Hina.

- Avionima Rafale i zemaljskim sistemom Mistral će se ostvariti već provjerena integracija sistema protuzračne odbrane kroz jedinstvenost načela uporabe i održivosti - dodao je.

Osim povećanja sposobnosti zaštite zračnog prostora, naglasio je, nabavka raketnog sistema protuzračne odbrane kratkog dometa Mistral omogućuje i dostizanje zahtijevanog nivoa NATO ciljeva sposobnosti.

- Ponuda za nabavku raketnog sistema protivzračne odbrane kratkog dometa za sklapanje ugovora iznosi 53.850.000 eura s otplatnim rokom od pet godina, a obaveze Ministarstva odbrane uključuju i ekonomsko povećanje cijena i porez na dodanu vrijednost te tako ukupne obaveze Ministarstva iznose 71.957.138 eura - naveo je Banožić.

U ovoj godini te obaveze iznose 16.155.000 eura, u idućoj 17.687.157 eura, u 2024. godini 12.471.705 eura, u 2025. godini 23.823.510 eura te u 2026. godini 1.819.766 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.