open-navfaktor-logo
search
15 prekršaja
Hrvatska policija zaustavila dva autobusa koja su išla iz BiH, kažnjeni su sa 45.000 KM
Vlasnik autobusa i vozači iz Austrije i BiH kažnjeni su u Hrvatskoj sa 171.000 kuna (oko 43 hiljade KM) zbog 15 prekršaja odnosno prevoza bez korištenja digitalnih kartica, prekoračenja maksimalnog dnevnog vremena vožnje, neposjedovanja dozvola za linijski prevoz u međunarodnom saobraćaju i drugog.
06.08.2021. u 18:33
get url
text

Saobraćajni policajci su u četvrtak, 5. augusta, oko 14.30 sati na autocesti A3, kod naplatnih kućica Ivanić Grad, zaustavili i kontrolirali dva autobusa istog prevoznika u vlasništvu 43-godišnjaka iz Austrije, koja su saobraćala na relaciji između Bosne i Hercegovine i Austrije.

Autobusima su upravljali vlasnik, 67-godišnjak također iz Austrije i 43-godišnjak iz Bosne i Hercegovine, a nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da su počinili više težih prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom saobraćaju te iz Zakona o prevozu u cestovnom saobraćaju, stoji u saopćenju MUP-a Hrvatske.

Riječ je o prevozu bez korištenja digitalnih kartica, prekoračenju maksimalnog dnevnog vremena vožnje, nedovoljnoj dnevnoj pauzi odnosno dnevnom i sedmičnom odmoru, prekoračenom dvosedmičnom vremenu vožnje, neposjedovanju potrebnih dozvola za linijski prevoz putnika u međunarodnom saobraćaju te neposjedovanju stručne osposobljenosti za prevoz putnika tj. neposjedovanja koda 95, prenosi Hina.

Za navedenih 15 prekršaja su im pripadnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH izdali prekršajne naloge u kojima je izrečena sveukupna kazna od 171.000 kuna (oko 43 hiljade KM) i 1.400 kuna (oko 350 KM) troškova donošenja prekršajnih naloga. Počinitelji su odmah platili dvije trećine izrečene novčane kazne.

Osim prekršajnih sankcija, poduzete su upravne mjere, tj. vozaču koji nije stručno osposobljen izdana je zabrana obavljanja javnog prevoza putnika do sticanja potrebne stručne osposobljenosti, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.