open-navfaktor-logo
search
Dosta nasilja
Hrvatska pozvana da prestane vraćati migrante i azilante u BiH
Hrvatski granični službenici su loše postupali prema stotinama, možda hiljadama, migranata i tražitelja azila koji zaslužuju pomoć i pravdu, piše Lydia Gall
15.07.2019. u 16:12
get url
text
Migranti, ilustracija
Migranti, ilustracija

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) danas je u otvorenom pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zatražila da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante i tražitelje azila u Bosnu i Hercegovinu, optužujući hrvatske vlasti da u nekim slučajevima koriste i silu.

- Zagreb treba stati na kraj vraćanju migranata u zemlju iz koje pokušavaju ući u Hrvatsku i prestati s nasiljem prema migrantima na svojim granicama. Hrvatski granični službenici su loše postupali prema stotinama, možda hiljadama, migranata i tražitelja azila koji zaslužuju pomoć i pravdu - napisala je Lydia Gall, zadužena u HRW-u za Balkan i istočne zemlje Europske unije, javlja Hina.

Prema HRW-u, hrvatska predsjednica je u nedavnoj izjavi za švicarsku televiziju priznala da hrvatski pogranični službenici sudjeluju u prisilnom vraćanju migranata, ističući da hrvatske vlasti imaju obavezu istražiti te navode i pozvati na odgovornost one koji djeluju protuzakonito.

Tokom prošlosedmične posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je hrvatskoj predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a ona je odgovorila da "govori o ilegalnim imigrantima koji žele ilegalno ući u Hrvatsku".

HRW je u decembru 2018. u svom izvještaju naveo zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH, a u mnogim slučajevima, kako se tvrdi u izvješću, takva protjerivanja su uključivala i nasilje, no hrvatska vlada je odbacila sve optužbe o vraćanju po kratkom postupku i korištenju nasilja.

Državni sekretar u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, podsjeća HRW u pismu, je na sastanku 20. maja kazala da su ljudi s kojima je ta organizacija razgovarala izmislili ta svjedočenja, a aktiviste je optužila da se predstavljaju kao hrvatski granični policajci i podvrgavaju migrante nasilju da bi hrvatsku policiju prikazali u lošem svijetlu.

HRW ističe da je vraćanje migranata po kratkom postupku, bez da se razmotre njihove potrebe za zaštitom, protivno europskom zakonu o azilu, Europskoj povelji o temeljnim pravima i Konvenciji o izbjeglicama iz 1951.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.