open-navfaktor-logo
search
Samit u Ohridu
Ipak su Džaferović i Komšić u pravu, Joseph: "Otvoreni Balkan" je jednako "srpski svet"
Sutra u Ohridu počinje dvodnevni samit "Otvoreni Balkan" kojem će pored čelnika Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te po prvi put i predstavnik Crne Gore, premijer Dritan Abazović.   
07.06.2022. u 21:07
get url
text

Kako je za Faktor potvrđeno iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Tegeltija je poslao samo informaciju da će ići u Ohrid, ali nije zatražio saglasnost kako za putovanje tako ni za ono o čemu će govoriti.

Trojica inicijatora Edi Rama, premijer Albanije, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Zoran Zaev, bivši premijer Severne Makedonije, osmislili su ovaj koncept sa "svrhom uspostavljanja zone slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga na Zapadnom Balkanu". Planirano je da njih trojica potpišu Memorandum o razumijevanju.

VEZANI TEKST - "Dilema je da li Otvoreni Balkan predstavlja ekonomsku ili političku inicijativu"

Predsjedništvo BiH do danas nije donijelo odluku o pristupanju inicijativi "Mini Šengen", koja je kasnije promijenila ime u "Otvoreni Balkan". 

Nedavno je Džaferović u intervjuu za Anadoliju, govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan" kazao: 

- Važno je što je u izjavi G-7 podržana regionalna ekonomska saradnja, u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta - CRM, koje je zamišljeno kao dio Berlinskog procesa. Već dugo govorim da, umjesto novih inicijativa, trebamo realizirati ono što smo potpisali u Sofiji na samitu EU-Zapadni Balkan, a to je upravo ovo Zajedničko regionalno tržište. Na koncu, taj okvir, za razliku od "Otvorenog Balkana", uključuje sve države regiona, a ne samo neke.

Sličnog je mišljenja i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

- Po meni, ja čak mogu i shvatiti šta su bile namjere i Vučića i Rame, a i Zaeva da uđu u tu priču kako su zvali Mini Šengen pa poslije "Otvoreni Balkan". Mislim da je tu čak bilo malo i reakcije i povrijeđenosti u pristupanju tih zemalja EU, da je to bio jedan razlog, možda postoji drugi ali da ne špekulišemo. Ali, čemu sada duplati stvari? I gospodin Džaferović je upravo postavio to pitanje, voljeli bismo da čujemo jasan odgovor od EU je li to što oni preferiraju "Otvoreni Balkan" ili je to Berlinski proces. Nemojte očekivati puno od Evropljana da se usprotive bilo kojoj vrsti regionalne saradnje. Svi će vam reći da je to neophodno i potrebno ali definitivno Berlinski proces je vrsta političkog projekta EU plus nas koji smo na to pristali. EU stoji iza toga i u okviru te priče će se plasirati novac. Da vam prevedem i banalizujem stvari do kraja, oprostite na tome, razlika između "Otvorenog Balkana" i Berlinskog procesa: Otvoreni Balkan 0 eura, Berlinski proces 30 milijardi eura - kazao je Komšić. 

Dodikov stav je potpuno drugačiji od Džaferovićevog i Komšićevog. On podržava "Otvoreni Balkan". 

- Republika Srpska, da može to da uradi, već bi bila u "Otvorenom Balkanu" - poručio je on. 

O inicijativi "Otvoreni Balkan" svoje mišljenje je iznio i Edward Joseph, profesor Univerziteta Johns Hopkins, dobar poznavalac prilika na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Joseph je na Twitteru prokomentirao nedolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Srbiju.

- Baš kao što zahvaljujem Vladimiru Putinu što je ubrizgao život u NATO, svaka čast Sergeju Lavrovu što je inicijativi Otvoreni Balkan dao poljubac smrti. Ova ideja Trumpove administracije unapređuje agendu strateškog partnera Rusije u regionu, Srbije, pod vodstvom Aleksandra Vučića, napisao je Joseph.

Potcrtao je kako "Otvoreni Balkan" u Rusiji podržava glavni proruski medij Sputnjik Srbija.

- A zašto ne bi? "Otvoreni Balkan" je otvorena pozivnica za Vučića da iskoristi ekonomsku veličinu Srbije za političku prednost, oslobođenu političkih ograničenja i vrijednosti EU-a. "Otvoreni Balkan" je jednako "srpski svet". Vjerovanje da Vučić želi da se pridruži EU natjerao je američke zvaničnike da pomisle kako je trgovina jednako povjerenje. Ono što se računa je karakter režima s kojim trgujete. Pitajte samo Ukrajinu kojoj je do 24. februara Rusija bila najveći trgovinski partner – napisao je Joseph, te dodao:

- Pitajte Japan, Južnu Koreju i Tajvan da li je trgovina izgradila povjerenje sa Kinom. Ista priča je na Balkanu. Srbija je prvi trgovinski partner Crne Gore, i za uvoz i izvoz, a Beograd je na posljednjem mjestu u pogledu povjerenja. Nedavna podrška crnogorskog premijera ovoj inicijativi dodatno je povećala podjele u ovoj zemlji. Bilo koja politika na Balkanu koja se suočava sa direktnom prijetnjom Srbije je skeptična, ako se ne sumnja prema inicijativi Otvoreni Balkan.

Slično je, veli, i EBRD je primijetio u slučaju BiH da ključni ekonomski problemi imaju uzrok političke prirode.

- Baš kao što je Putin pojačao NATO, nadamo se da će Lavrov ojačati alternative "Otvorenom Balkanu" koje grade regionalno zajedničko tržište na zajedničkim vrijednostima EU - poručio je Joseph. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.