open-navfaktor-logo
search
Brzo i sigurno
KFOR uklonio preostala vozila na barikadama na sjeveru Kosova
Sjevernoatlantska Alijansa saopćila je da je njena misija na Kosovu (KFOR) završila u ponedjeljak uklanjanje posljednjih vozila koja su blokirala puteve u Srbovcu i Dudinom kršu na sjeveru Kosova.
05.01.2023. u 19:48
get url
text

Kako se navodi u saopćenju NATO-a, operacija uklanjanja vozila sprovedena je u skladu s mandatom KFOR-a prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, nakon odluke donijete 28. decembra 2022. o uklanjanju barikada postavljenih na sjeveru Kosova u decembru.

- Uklanjanje barikada uslijedilo je nakon intenzivnih napora NATO saveznika i Evropske unije da smanje tenzije, uz ključnu podršku KFOR-a i misije vladavine prava (EULEX) koju predvodi EU. Demontaža završnih barikada obavljena je na brz i siguran način, kako bi se izbjegli incidenti i drugi rizici po lokalnu sigurnost - navodi se.

KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi da sprovodi svoj mandat UN-a u potpunosti i na dnevnoj bazi, doprinoseći sigurnosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana.

NATO, također, nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU-a, kao glavnu platformu za pronalaženje rješenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i sigurnosti širom regiona.

Lokalni Srbi na sjeveru Kosova uklonili su barikade 29. ili 30. decembra, nakon 20 dana blokiranja puteva. Odluci o uklanjanju barikada prethodila je odluka Osnovnog suda u Prištini da uhapšeni bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić bude premješten iz zatvorskog u kućni pritvor.

Pantića je Kosovska policija uhapsila na Jarinju 10. decembra, zbog optužbe da je učestvovao u napadu na prostorije Općinske izborne komisije u Sjevernoj Mitrovici, a Srbi sa sjevera Kosova su nakon tog hapšenja stupili u protest i podigli barikade na glavnim putnim pravcima na sjeveru Kosova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.