open-navfaktor-logo
search
Uručivao pomoć
Ko je Vulina zaraženog koronom pustio da hoda po Novom Pazaru?
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin posjetio je danas vojnu bolnicu u Novom Pazaru i uručio pomoć.
06.07.2020. u 21:17
get url
text

Međutim, postavlja se pitanje kako je ministar odbrane otišao u tu posjetu, pošto je prije devet dana, odnosno 27. juna, objavljeno da je pozitivan na koronavirus.

Kako je navedeno u saopćenju Ministarstva odbrane 27. juna, Aleksandar Vulin je pozitivan na koronavirus, nema nikakve simptome i nalazi se u samoizolaciji.

- Ministar Vulin nastavlja sa redovnim obavljanjem dužnosti pridržavajući se svih propisanih mjera tokom samoizolacije - navedeno je tada u saopćenju Ministarstva.

Vulin je danas obišao poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru i uručio donaciju u vidu zaštitne medicinske opreme u kojoj je 5.000 pari rukavica, 5.000 maski i 1.000 zaštitnih odijela, a ako je koronavirusom zaražen onog dana kada je ministarstvo to i saopćilo, znači da ministar odbrane u samoizolaciji nije proveo propisane dvije sedmice. 

Sindikat zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije Sloga konstatuje da u toj posjeti ništa ne bi bilo sporno, da krajem juna nije objavljena vijest da je ministar pozitivan na koronu.

Sindikat pita Krizni štab i sve nadležne kako je moguće da je Vulinu dozvoljena ovakva aktivnost poslije devet dana, a da je propisana izolacija 14 dana.

- Da li se ministar dva puta testirao ponovo na Covid- 19 i da li su oba testa bila negativna? Ako nije, ko mu je dao dozvolu da dovodi u rizik od zaraze ljude iz svog okruženja - navodi se u saopćenju. 

Nakon što se javnost uzburkala zbog ove informacije, večeras se oglasilo Ministarstvo odbrane Srbije koje je saopćilo da je Vulin negativan bio na ponovljenom testu, te da je prema odluci ljekara nastavio obavljati svoj posa. I dalje ostaje nejasno kako je samo za njega važilo pravilo devetodnevne izolacije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.