open-navfaktor-logo
search
Novi krug razgovora
Kurti i Vučić danas u Briselu; Lajčak: Na stolu nacrt statuta sjevernih općina Kosova, ne znamo šta je u njemu
Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je u intervjuu za Hinu uoči novog kruga razgovora o normalizaciji njihovog odnosa da statut općina na Kosovu s većinski srpskim stanovništvom mora biti "prihvatljiv za obje strane i u skladu s evropskim standardima".
02.05.2023. u 08:39
get url
text

U utorak će se u Briselu sastati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti i tada će im biti predstavljen nacrt statuta općina na sjeveru Kosova, što je ključna tačka pregovora.

- Upravljački tim će predstaviti nacrt. Mi ne znamo šta je u njemu, ali on bi trebao biti početak procesa. U konačnici trebamo imati statut koji je prihvatljiv za obje strane, za Kosovo i Srbiju, u skladu s evropskim standardima. To je prvi važan korak - izjavio je Lajčak.

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013., s ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica općina sa srpskom većinom. Sastoji se od četiri osobe stacionirane na Kosovu koje je formalno angažirala kosovska vlada, ali su ih predložile općine s većinskim srpskim stanovništvom.

Otkako je Lajčak preuzeo dužnost u aprilu 2020. nije bilo aktivnosti upravljačkog tima.

- Ovo je prvi put da ćemo vidjeti njihov rad - izjavio je Lajčak, 60-godišnji slovački diplomat.

Beogradu je formiranje zajednice općina sa srpskom većinom najvažnija stvar u pregovorima, a Kosovo se, pak, nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne želi na svom teritoriju nešto poput Republike Srpske.

Kosovski premijer Kurti u nedavnom je razgovoru s Hinom kazao da još nije vidio prijedlog statuta, ali je naglasio da neće na sjeveru Kosova dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske, odnosno "satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Kosova".

Upitan da komentira tu izjavu Lajčak je rekao: "Republika Srpska je uspostavljena u vrijeme rata u BiH. Tada je hitan prioritet bio zaustaviti rat, a sad nismo u ratnom vremenu pa ni ne trebamo takva rješenja".

Sastanak u utorak u Briselu trebao bi, kaže, "biti početak postupka izrađivanja nacrta statuta zajednice srpskih općina, ali i početak implementacije drugih elemenata sporazuma od 27. februara".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.