open-navfaktor-logo
search
Premijer Kosova
Kurti: Srbija je autokratska i proruska država koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću
Kosovski premijer Albin Kurti je izjavio da su privremene mjere Evropske unije protiv Kosova nepravedne i da se nada da će kratko trajati.  
02.07.2023. u 16:06
get url
text

Kurti je ocijenio da Kosovo ne može da pravi kompromis ni sa vladavinom prava, ni sa ustavnošću zemlje, pa će nastaviti sa sprovođenjem Vladinog programa.

- Ovo nisu sankcije, ali je tačno da su to privremene, ali nepravedne mjere jer su Kosovo i njegova Vlada najdemokratskija, proevropska i najnaprednija država i izvršna vlast - kazao je kosovski premijer tokom otvorenja novog parka u selu Davidovac, u općini Štimlje.

Istakao je da Kosovo s druge strane ima "stalnu konfrontaciju sa raznim oblicima agresije iz Srbije, koja je autokratska i proruska država i koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije, gde je izazvala četiri rata".

Kurti je naveo da je Kosovo spremno i zainteresovano mnogo više od Srbije za normalizaciju odnosa, uz de facto priznanje. Dodao je da je Kosovo zainteresovano i spremno i za deeskalaciju situacije.

Vlada Kosova nije zvanično obavijestila javnost koje mjere je uvela Evropska unija. Evropska unija je, kako su kosovskim medijima potvrdili zvaničnci iz Brisela, obavijestila Vladu Kosova o privremenoj obustavi rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspenziji poziva na događaje na visokom nivou i bilateralnih poseta, osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru Kosova u okviru dijaloga uz podršku EU. Takođe su suspendovani projekti finansirani iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan i IPA fondovi.

Evropska unija je uvela mjere zato što kosovske vlasti nisu ispunile zahtjeve u vezi deeskalacije situacije na sjeveru Kosova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.