open-navfaktor-logo
search
Ugrožavanje mira
Liga socijaldemokrata Vojvodine: Svaka podrška opasnim avanturama Milorada Dodika je opasna i za Srbiju
Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je danas od vlasti Republike Srbije, ali i čitave javnosti, da osudi opasno djelovanje Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini.
13.12.2021. u 12:33
get url
text

Kako navode, posljednje odluke Skupštine Republike Srpske, kojima se otvoreno krši Dejtonski mirovni sporazum, veoma su opasne i ugrožavaju mir.

Nedopustiva je šutnja vlasti u Beogradu na procese koje sprovodi Milorad Dodik, jer je rat u Bosni i Hercegovini odio više od 100.000 života a preko milion ljudi je raseljeno i privreda uništena, kaže se u saopćenju.

Srbija je potpisnik Mirovnog sporazuma u Dejtonu, zato svaka podrška opasnim avanturama Milorada Dodika je opasna i za našu zemlju a svako igranje sa mirom i izazivanje potencijalnih sukoba mora se spriječiti, navodi LSV.

- Varaju se oni koji misle da destabilizacija BiH neće utjecati i na Srbiju. Na Balkanu je oduvijek važio princip domino efekta. Nestabilnost iz jedne zemlje veoma lahko se prenosi na susjedne - kažu iz Lige i dodaju da "neodgovorni političari iz Srbije podržavaju opasne avanture Milorada Dodika, ali i srpskih nacionalista u Crnoj Gori".

- Ideja "srpskog sveta", što je samo drugi naziv za veoma opasan projekat "Velike Srbije", može katastrofalno utjecati na mir u regionu, a iskustva iz devedesetih nas uče da su se slične ideje završavale tragedijom i porazom srpskog naroda. Mir je velika dragocjenost i sa njim se ne igra. Zaustavite opasno djelovanje Milorada Dodika dok ne bude kasno - zaključeno je u saopćenju koje potpisuje potpredsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.