open-navfaktor-logo
search
Tragedija kod Zrenjanina
Majka 50 godina brinula o nepokretnom sinu, pa ga zadavila kesom oko vrata
Ja mislim da su se oni na ovaj potez odlučili zajedno, da na ovaj način okončaju živote, kazala je novinarima komšinica
20.06.2019. u 19:10
get url
text

Andraš Daruši (60) pronađen je jučer mrtav sa kesom na glavi u kući u Novoj Crnji kod Zrenjanina u Srbiji, dok je njegova majka Ilona Daruši (82) nađena u besvjesnom stanju u istoj sobi.

Kako se sumnja, Ilona Daruši (82) otrovala je nepokretnog sina Andraša (60) prevelikom dozom bensedina, vezala mu kesu oko vrata, a zatim je i sama pokušala da izvrši samoubistvo, tako što je popila tablete. Kako se pretpostavlja, majka Ilona nije više mogla da se brine o sinu i htjela je da na ovaj način okonča agoniju u kojoj su oboje bili.

Kako saznaje Blic na mjestu događaja, majku i sina u sobi u kući u Ulici Petefi Šandora na broju 34 pronašla je gerontodomaćica koja je godinama brinula o Andrašu, koji je prema riječima komšija bio paraplegičar oko 50 godina. Na lice mjesta ubrzo su došli policija i hitna pomoć, koja je majku odvezla u Opštu bolnicu u Zrenjaninu.

Dok je trajao policijski uviđaj, u dvorištu su bili rođaci porodice Daruši i nekoliko komšija. Nakon obavljenog uviđaja, tijelo nesretnog čovjeka odvezao je kombi pogrebne službe, a policija je zapečatila trakom ulaz u kuću.

U komšiluku su uviđaj i odvoženje tijela propraćeni mukom i nevjericom. Rođaci su otišli nakon uviđaja u tišini sa lica mjesta i nisu željeli da komenatarišu tragediju koja se dogodila.

Prva komšinica ove porodice, Ida Mate, kaže za "Blic" da je Andraš obolio kada je bio četvrti razred osnovne škole.

- O Andrašu su brinuli njegovi roditelji. Kada je otac preminuo prije oko 20 godina, Andraš i Ilona živjeli su od očeve penzije i invalidske pomoći koju je on primao. Dugo, dugo ga je njegovala - kaže Ida i dodaje da je obilazila ovu porodicu.

Kako dodaje, oni u Novoj Crnji imaju rodbinu, ali koliko joj je poznato, nisu se posjećivali.

Komšinica potvrđuje da je Ilonu i Andraša pronašla gerontodomaćica, a da je tom prilikom na stolu u sobi pronašla i oproštajno pismo. Šta je pisalo, kako kaže, nije joj poznato.

Ida dodaje da se majka i sin nisu svađali.

- Ja mislim da su se oni na ovaj potez odlučili zajedno, da na ovaj način okončaju živote - u šoku je Ida.

Tijelo Andraša odnijeto je na obdukciju, a šta se tačno dogodilo, utvrdit će dalja istraga.

Kako je potvrđeno u Opštoj bolnici u Zrenjaninu, Ilona Deruši dovezena je u ovu zdravstvenu ustanovu gdje je po prijemu pregledana i trenutno je van životne opasnosti. U cilju istrage druge detalje iz bolnice ne saopćavaju.

Prema saznanjima Blica, Ilona je po nalogu višeg tužioca iz Zrenjanina koji je na licu mjesta izvršio uviđaj zadržana u zrenjaninskoj bolnici, a očekuje se da će u roku od 48 sati biti privedena na saslušanje na okolnosti krivičnog djela ubistvo u Višem tužilaštvu u Zrenjaninu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.