open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud
Milanović ne može biti kandidat na izborima dok god je predsjednik
18.03.2024. u 13:56
get url
text
Zoran Milanović
Zoran Milanović
Nakon šokantne najave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na listi SDP-a na parlamentarnim izborima, Ustavni sud je donio odluku je li njegov plan ustavan ili nije, odnosno treba li prije dati ostavku.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nakon sastanka, koji je trajao više od dva sata, obratio se javnosti, piše Jutarnji list.
- Na temelju člana 125. Ustavni sud objavljuje upozorenje na temelju izjave MIlanovića da će se kandidirati.
Ustavni sud je razmotrio njegovu izjavu, dužni smo upozoriti da odluke trebaju biti usklađene sa temeljnim vrijednostima Hrvatske. Član 96. propisuje da ne može obavljati nijednu drugu dužnost. Predsjednik je nestranačka osoba i ne smije učestvovati u aktivnostima nijedne političke stranke.
U slučaju ostavke, privremeni predsjednik RH ne može biti i kandidat za Sabor. Odgovornost snose njihovi donosioci, svako djelovanje suprotno je Ustavu.
Cijeli izborni proces bit će pod strogim nadzorom Ustavnog suda, ako se utvrdi da se postupa protivno zakonu, obavijestit ćemo javnost ili poništiti kandidiranje. Neka odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu - oštar je bio Šeparović i na kraju pojasnio da je devet sudija glasalo za ovu odluku, dok je dvoje bilo protiv.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.