open-navfaktor-logo
search
Nepravomoćno
Mladić iz Zagreba ubio oca koji mu je godinama tukao majku, danas mu izrečena presuda 
U zagrebačkom Županijskom sudu danas je zbog usmrćivanja oca na dvije godine i osam mjeseci zatvora nepravomoćno osuđen Hrvoje Kovačec (26).
22.12.2023. u 16:55
get url
text

Mladiću je u kaznu zatvora uračunat jednomjesečni boravak u pritvoru, određena mu je mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, a mora platiti i 21.951 eura troškova sudskih vještačenja.

Tužilaštvo je mladića najprije teretilo za ubistvo, ali je tokom postupka, a na temelju provedenih dokaza, sudsko vijeće promijenilo činjenični opis djela prekvalificiravši ga u usmrćenje, budući da je nepravomoćno osuđeni zbog očevog postupanja bio duže vrijeme "doveden u stanje dugotrajne patnje".

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Renata Pražetina Kaleb je Kovačecu kao otežavajuću okolnost našla lišavanje života vlastitog oca Zvonka Kovačeca (56) i nanošenje štete svojoj porodici, dok je kao olakšavajuća cijenjena njegova smanjena uračunljivost u vrijeme počinjenja krivičnog djela, kao i ranija neosuđivanost.

Prema optužnici, Hrvoje Kovačec je oca usmrtio s dva uboda kuhinjskim nožem u večernjim satima 29. decembra 2021., u oporodičnoj kući u Humu na Sutli.

Njegov otac je godinama vrijeđao i tukao majku osuđenog, čemu su, uz njega, svjedočile i njegove sestre, a jedini koji mu se zbog učestalih prijetnji verbalno suprotstavljao bio je upravo Hrvoje Kovačec.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.