open-navfaktor-logo
search
Tirana
Mogherini: Otvaranje pregovora o članstvu Albaniji u EU moguće u junu
Mogherini, koja boravi u Albaniji u okviru samita lidera Procesa Brdo-Brijuni, koji će sutra biti održan u Tirani, danas se sastala s premijerom Albanije Edijom Ramom s kojim je potom održala i zajedničku konferenciju za novinare
08.05.2019. u 20:31
get url
text

 Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini izjavila je u Tirani da veruje da je otvaranje pregovora o članstvu Albaniji u EU moguće ostvariti u junu, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini, koja boravi u Albaniji u okviru samita lidera Procesa Brdo-Brijuni, koji će sutra biti održan u Tirani, danas se sastala sa premijerom Albanije Edijom Ramom sa kojim je potom održala i zajedničku konferenciju za novinare.

Premijer Rama je tom prilikom naglasio da su tokom sastanka razgovarali o samitu u Berlinu, izazovima regionalne saradnje i interakcije i o procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

- Razgovarali smo o cjelokupnosti sprovedenih reformi, o našim očekivanjima uoči Izvještaja o napretku Evropske komisije (EK) i daljnjem napretku svih napora u cilju produbljivanja reformi i transformacije svih aspekata života. Nije tajna da očekujemo samo jedan odgovor Evropske komisije, tako da odgovaramo da smo u potpunosti završili domaći zadatak i da zaslužujemo otvaranje pregovora o pristupanju - rekao je Rama.

On je naglasio da Albanija govori jezikom rezultata prema kojima bi trebalo suditi.

Mogherini je pak, govoreći o nedavnim političkim događajima u Albaniji, rekla:

"Vjerujemo da političke stranke ne bi trebale okrenuti leđa demokratskim procesima i odgovornostima koje imaju prema građanima. Nastavili ste pokazivati konkretne rezultate svog angažmana u reformama i vjerujem da već ulazite u korjenit proces reforme pravosuđa. Ono što je postignuto reformom pravosuđa ostaje bez presedana. U ovom regionu ste uspjeli da sprovedete reformu pravosudnog sistema koja bi bila primjer za neke države članice Evropske unije".

- Vjerujem da je to ostvariv cilj, odnosno otvaranje pregovora u junu, ali to nije lako. Svaka od naših država članica mora biti potpuno uvjerena. Vjerujem da ovaj zajednički napor zahtijeva da se sve strane ujedine radi cilja evropske integracije Albanije - dodala je Mogherini.

Visoka predstavnica EU dalje je istakla da smatra da bi Prespanski sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke mogao biti primjer za rješavanje sporova u regiji, ali i šire.

Što se tiče procesa dijaloga između Kosova i Srbije, ona je rekla da je: "dijalog njihov dijalog, on ne pripada nama. Ne samo da poštujemo pregovaračke pozicije svake strane, već i našu ulogu veoma ozbiljno shvaćamo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.