open-navfaktor-logo
search
Protiv slanja pomoći Izraelu
Najmanje 100 propalestinskih demonstranata uhapšeno blizu kuće senatora Schumera u New Yorku
AUTOR: Anadolija
24.04.2024. u 10:55
get url
text
Najmanje 100 propalestinskih demonstranata navodno je uhapšeno u utorak blizu kuće lidera većine u američkom Senatu Chucka Schumera u Brooklynu, u New Yorku, tokom protesta protiv paketa pomoći koji bi Izraelu osigurao 26 milijardi dolara.
Protest, koji je organizovao Jewish Voice for Peace, održan je tokom jevrejskog praznika Pesaha. Demonstranti su zahtijevali obustavu slanja pomoći Izraelu nakon što je američki Senat odobrio dugo očekivani paket strane pomoći od 95 milijardi dolara, uključujući 26,6 milijardi dolara za Izrael.
FOTO: AA
Grupa je na platformi X objavila da je blokirala saobraćaj ispred Schumerovog doma zahtijevajući od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da "prestane naoružavati i finansirati izraelsku Vladu dok čini genocid".
Grupa je saopćila da je njujorška policija uhapsila stotine demonstranata, dok su neki američki mediji javili da ih je uhapšeno najmanje 100.
Stefanie Fox, izvršna direktorica Jewish Voice for Peace, izjavila je da je protest održan za vrijeme Pesaha kako bi se poslala poruka Schumeru.
- Sve u našoj tradiciji tjera nas da učinimo sve što imamo da zaustavimo ove historijske zločine koji se čine u naše ime i sa našim poreznim dolarima - rekla je Fox.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.