open-navfaktor-logo
search
Smirivanja tenzija
Nakon garancija SAD-a i EU-a: Vučić pozvao Srbe da se povuku sa barikada na sjeveru Kosova
Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković izjavio je danas da je Srbija dobila "nikad jače garancije" Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) koje ispunjavaju zahtjev kosovskih Srba da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje zbog njihovog učešća u mirnim protestima ili na barikadama.  
28.12.2022. u 18:13
get url
text

Petković je potom naveo da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao Srbe sa Kosova da se povuku sa barikada, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da su Srbi koji su na barikadama time zaštićeni i da ne postoje "nikada jače garancije" SAD-a i EU-a da ne nema liste za hapšenje i da neće biti progonjeni Srbi koji su na barikadama, ni oni koji su na sadašnjim, ali ni oni koji su bili na ranijim barikadama.

Petković je naglasio da KFOR u potpunosti garantuje da kosovske sigurnosne snage ne mogu da uđu na sjever Kosova bez duple saglasnosti - komandanta KFOR-a i dozvole četiri gradonačelnika općina sa sjevera Kosova u kojima su Srbi većina.

Rekao je da je Vučić predočio Srbima sa sjevera Kosova sadržaj tih dokumenata i zamolio ih da se povuku sa barikada. Naveo je da će Srbi sa sjevera Kosova večeras razgovarati sa Vučićem i da će se tada vidjeti kakva je njihova odluka.

- U trenutku kada smo bili na ivici ozbiljnog sukoba i krvoprolića čini mi se da smo uspjeli da sačuvamo mir. Čekamo da čujemo kakva će biti odluka Srba sa sjevera Kosova - rekao je Petković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.